5 tipů, jak zůstat organizovaný během (online) semestru

7. 10. 2020 | | Studentský život homeoffice

Letošní zimní semestr se pomalu rozjíždí v online prostředí. Ležení v teplácích v posteli a brouzdání na sociálních sítích u sledování online přednášky zrovna nezní jako definice slova produktivita. Jak to tedy zvrátit a být organizovaný a produktivní, i když se učíte z domova? Tady je několik tipů, které vám pomůžou.

1. Vstaňte s předstihem

Zvoní váš budík 5 minut před začátkem semináře nebo cvičení? I když někteří vyučující nevyžadují zapnutou kameru, nezapomeňte, že v pyžamu se málokdo soustředí na sto procent. Před začátkem vyučování se převlečte z pyžama a připravte alespoň z části jako na normální prezenční výuku. Dress code je samozřejmě volnější, ale věřte, že pěkná košile nebo halenka, příjemná ranní rutina a snídaně z vás udělá lepšího studenta. 

2. Úkoly na dnešek

Stanovte si cíle a ty pak splňte. První část zvládne každý, splnit si nezávazné úkoly jen málokdo. Při stanovování cílů buďte realističtí, dobře si rozvrhněte čas mezi online výukou. Nezapomeňte se odměnit zdravou svačinou, čajem nebo šálkem dobré kávy. Vyhraďte si i dost času na spánek, umí dělat divy.

3. Organizace materiálů

Online výuka si žádá spoustu materiálů od vyučujících a dalších studentů. Abyste v nich neměli zmatek, vytvořte si na svém disku, v průzkumníkovi souborů atp. složky podle předmětů v tomto semestru. Neztrácejte čas hledáním souborů. Používejte diář, ať už papírový, nebo jeho elektronickou verzi, abyste se stihli připravit na průběžný test nebo seminární práci s předstihem. 

4. Soustřeďte se jen na jednu věc

Dnešní doba je roztěkaná, každý dělá několik věcí najednou, ale žádnou věc pořádně. Pokud se budete soustředit pouze na probíhající seminář, ušetří vám to čas při přípravě na průběžný test. Snad ani není třeba zmiňovat škodlivost sociálních sítí, od kterých je dobré si dát malou pauzu při výuce.

5. Stanovte si vlastní tempo a rytmus, který vám vyhovuje

Výše zmíněné rady si modifikujte tak, aby se pro vás online výuka stala příjemnou a motivující. Pokud se vám něco nedaří, nepropadejte panice a v klidu všechno promyslete. Časem zjistíte (nebo už jste zjistili), které triky na vás fungují a jak se nejlépe namotivujete, v jakých podmínkách se vám nejlépe učí. Co platí při online výuce, může platit samozřejmě i při té prezenční. Zajímavé tipy pro studium mohou studenti Fakulty mezinárodních vztahů najít na platformě Skills 4 Study Campus, nově i s ebookem pro on-line studium

Autoři fotografií: Tereza Větrovcová a Jakub Hájek

Mohlo by tě zajímat: