Absolvent VŠE získal nominaci na Evropského vynálezce roku

5. 5. 2016 | | Kariéra, Zprávy ze školy EPO16 Sedlacek

Český vědec a absolvent Vysoké školy ekonomické Miroslav Sedláček byl nominován na cenu Evropského vynálezce roku pro rok 2016. Tento úspěch mu přinesl vynález odvalovací turbíny, díky které je možné vyrábět energii i z pomaleji tekoucích vodních toků či mořského přílivu a odlivu. Inovaci považuje za své životní dílo.

Vědec tak svého úspěchu dosáhl v oboru, který nikdy nestudoval. Jak uvedl pro Hospodářské noviny, právě to může být výhoda, díky které vnímá věci z jiné perspektivy a napomůže mu v objevování nových souvislostí.

Sedláčkova turbína byla nominována v kategorii Výzkum, již nyní je ale připravována k výrobě dvěma tuzemskými firmami. Podle vynálezce by mohla v České republice turbína najít uplatnění zejména na podhorských potocích. O vítězi ceny bude rozhodnuto 9. června v portugalském Lisabonu.

Docent Miroslav Sedláček studoval obor ekonomie a po jeho dokončení začal působit jako pedagog a ekonom na pražské vysoké škole a ve Slovenské akademii věd. Vždy ho lákaly profesionální výzkumy. Možnost proniknout do této oblasti se naskytla až během 90. let, kdy začal spolupracovat s Fakultou stavební Českého vysokého učení technického.

Foto: archiv ČVUT

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: