Čestný doktorát získal na půdě VŠE profesor Henry Mintzberg

11. 11. 2016 | | Zprávy ze školy doc.hon. causa Henry Mintzberg

Vědecká rada Vysoké školy ekonomické (VŠE) spolu s rektorkou Hanou Machkovou ocenila kanadského profesora Henryho Mintzberga. Světovému odborníkovi v oblasti managementu udělila akademický titul doctor oeconomiae honoris causa. Na slavnostním zasedání ve Vencovského aule se již tradičně sešli nejen děkani, zaměstnanci a studenti VŠE, ale i rektoři českých vysokých škol a veřejnost. Pozvání přijal rovněž zástupce kanadského velvyslance v Praze.

Slavnostní akci zahájil prorektor pro vědu a výzkum Petr Musílek. Po jeho úvodním proslovu kandidáta představil děkan Fakulty podnikohospodářské Ivan Nový. Následovaly formální náležitosti předání čestného doktorátu – souhlas rektorky VŠE s udělením titulu a jeho přijetí Henry Mintzbergem.

Po předání medaile a diplomu se slova ujal sám profesor. Ve svém krátkém projevu hned několikrát rozesmál přitomné publikum. Na úvod pochválil i české hokejisty. Podle něj mají Češi a Kanaďané několik společných vlastností. A poznamenal: „Oba malé národy se krčí ve stínu svých slavnějších a větších sousedů.“

V projevu neopomněl ani zmínit současná politická témata jako Brexit či americké volby. Za nejnebezpečnější věc označil právě prezidenta Spojených států. „Nikdo teď neví, co se bude dít,“ dodal.

USA už není akademickou velmocí

Podle něj je důležitá rovnováha, která vítězí nad kapitalismem. Tu se některým státům, jako České republice a Kanadě, podařilo udržet. Naopak jiné – jako Rusko nebo Spojené státy – ji ztratily. Své tvrzení podpořil několika příklady týkající se jižního souseda Kanady. „Ve Spojených státech roste obezita, na rozdíl od vysokoškolského vzdělání. V přepočtu na obyvatele bývalo USA v akademickém vzdělání nejlepší na světě, teď jsou na patnáctém místě,“ říká profesor Mintzberg. Dále se podle statistik zvyšuje užívání drog a snižuje se sociální mobilita, která je pro zemi také typická. „Musíme se jen ptát, jestli lidé žijící v demokracii mají právo na to o ní rozhodovat,“ uzavírá.

Došlo i na zmínku o globálním oteplování. Profesor ale své vystoupení ukončil pozitivně: „Pokud bude byznys sociálně odpovědný, bude vyhráno.“

Sedmasedmdesátiletý rodák z kanadského Montréalu získal svůj doktorát na univerzitě McGill, kde dodnes vyučuje.  Věnuje se především obchodním strategiím, manažerskému vzdělávání a organizačním teoriím. Jeho zásadním přínosem je inovátorský pohled na role manažerů a zkoumání jejich každodenního života.  Ten považuje za důležitý pro alternativní přístup k jejich vzdělávání a rozvoji. Za svou kariéru napsal přes 170 odborných článků a na 17 knih, ve kterých se také věnoval organizování času.

 

foto: autorka

Mohlo by tě zajímat: