Disk je zisk

27. 2. 2004 | | Nezařazené

Je sychravo, město plné obtloustlých německých turistů, ke Karlovu mostu je cesta téměř neprostupná. A co kdybyste si zpříjemnili těsné vlhké chvíle kulturou? Jestli nemáte rádi někdy až patetické představení kamenných divadel, která se honosí zvučnými jmény herců, zkuste tentokrát Disk.

Je sychravo, město plné obtloustlých německých turistů, ke Karlovu mostu je cesta téměř neprostupná. A co kdybyste si zpříjemnili těsné vlhké chvíle kulturou? Jestli nemáte rádi někdy až patetické představení kamenných divadel, která se honosí zvučnými jmény herců, zkuste tentokrát Disk. Studentské divadlo v centru města (Karlova 26) vám za studentsky příznivou cenu (dospělí osmdesát korun a studenti jen polovic) nabízí rozmanitou škálu představení s (možná) budoucími hereckými hvězdami. Uvidíte samé mladé (vždyť jsou studenti), krásné, talentované a perspektivní lidi (a mezi nimi samozřejmě pár ošklivých, méně talentovaných a někteří taky nebudou třeba úplně zdraví). Ale to nevadí, protože hlavní je rozmanitost.

Uvidíte absolventská představení studentů čtvrtých ročníků z katedry činoherního divadla (KČD) a z katedry alternativního a loutkového divadla (KALD) – každé zvlášť. A to oborů herectví, režie, dramaturgie, scénografie a produkce. Hrají, produkují a scénu a kostýmy navrhují téměř výhradně studenti. S režií je to složitější, protože někdy je více absolventských představení než absolventů režie a dramaturgie a tak vedle prací studentů můžete vidět i představení, které zrežírovali známí režiséři a herci.

Divadlo Disk je experimentální prostor. Takže, když zhlédnete více představení, která se tu hrají, může se stát, že jeviště i hlediště budou pokaždé jinde. Může se hrát na šířku, na délku, mezi dvěma hledišti nebo v aréně.

Rozmanitá je i dramaturgie divadla. Herci tak dostávají prostor vyzkoušet si co nejvíce žánrů. Divák si tak může v této sezóně dát „alternativní řeckou tragédii“ nebo „činoherní africké cool drama“, ale taky starou dobrou klasiku v podobě komedie nebo tragédie od Shakespeara.

Disk funguje jako přechod mezi školou a profesionálním divadlem. Studenti tu ukážou, co umí, ale taky mají možnost se ještě učit, experimentovat a taky chybovat než půjdou do angažmá. Ne všechno, co uvidíte, bude dokonale profesionální. Ale o to víc se zasmějete.

Přijďte, abyste nelitovali, že jste propásli začátky kariér budoucích „slavných umělců“.

Nechte se inspirovat větou, kterou pronesl divák, když odcházel z jednoho našeho představení: „Teda za čtyřicet korun jsem se v životě tak nenasmál!“

Nenechte si ujít

Opravdu byste si neměli nechat ujít první vlaštovku současné africké dramatiky na české scéně. Nestyda Koffiho Kwahulé je místy sžíravé, místy nesmírně zábavné podobenství o vině a trestu, v níž se modernost střetává s archaičností a kouzelník s jazzmanem.

Žhavé novinky

Studenti KALD nastudovali Brechtovu hru o bezuzdném, všežravém, ve své zvířecí nenasytnosti a sexuálním obžerství zničujícím Baalovi.

Na 29. února chystá DISK premiéru nové původní české hry Hovory o štěstí mezi čtyřma očima, kterou Patrik Hartl napsal přímo pro studenty KČD. Uvidíte tři groteskně vykloubené povídky o lidech, kteří touží být šťastní, ale vlastně neví, jak na to. Hra je plná hravé zábavy, je v ní i špetka erotické dráždivosti a také okamžiky, ve kterých by se člověk raději neviděl.

Na co se můžete těšit

V dubnu ze zálohy zaútočí nastupující absolventský ročník KČD Williamsovou hrou Tramvaj do stanice touha.

Jako každý rok v květnu se uskuteční Festival ZLOMVAZ, tento již 11. ročník se uskuteční ve dnech 13. až 16. 5. Máte jedinečnou příležitost zhlédnout a porovnávat tvorbu studentů vysokých uměleckých škol z Prahy, Brna a Bratislavy.

Premiéra hry V. Figarjeva Plastelína na konci května bude v této sezóně poslední. Studenti KALD ji však budou uvádět celou příští sezónu, takže nemusíte mít strach, že ji propásnete.

Mohlo by tě zajímat: