Šátrat v regálech nemusíte jen na Žižkově

13. 10. 2005 | | Nezařazené

Knihovna VŠE má sice úctyhodných 450 tisíc knihovních jednotek, ale i tak se vám může stát, že v ní potřebný titul prostě nenajdete. V tomto případě přijde vhod některá z dalších pražských knihoven. Kvalitní služby poskytuje Městská knihovna, která sídlí na Mariánském náměstí na Starém Městě. Další záchranou mohou být univerzitní knihovny.

Knihovna VŠE má sice úctyhodných 450 tisíc knihovních jednotek, ale i tak se vám může stát, že v ní potřebný titul prostě nenajdete. V tomto případě přijde vhod některá z dalších pražských knihoven.

Kvalitní služby poskytuje Městská knihovna, která sídlí na Mariánském náměstí na Starém Městě (další pobočky má po celé Praze, na Žižkově je v Husitské ulici). Pro mimopražské: ústřední knihovna rozhodně stojí za návštěvu. Nejenže poskytuje největší výběr, ale ve vestibulu zajímavé budovy z roku 1928 vás uvítá sloup z knih – při pohledu do útrob této umělecké instalace se vám může udělat poněkud mdlo. Celá městská knihovna má přes milión svazků beletrie, skoro stejně naučných knih a desetitisíce hudebních nosičů.

Registrace přijde na 80 korun, roční poplatek na 60, rezervace knihy (častá nutnost) na desetikorunu. Samozřejmostí je internetový katalog. Více najdete na http://www.mlp.cz.

Hned naproti městské knihovně sídlí ta Národní. Jak už název napovídá, je největší v Česku, takže pokud nějakou knihu nenajdete tady, jinde už bude jen stěží. Ve studovnách národní knihovny se také mohou učit ti, kteří shledávají koleje příliš hlučnými. (Dá se tu prý i nenápadně zdřímnout.) A protože orientovat se v tak velké studnici vědění není jednoduché, pořádají se tu pravidelné instruktáže. Vystavení průkazky stojí stokorunu. Více najdete na http://www.nkp.cz.

Další záchranou mohou být univerzitní knihovny. Tak například Karlova univerzita sice centrální knihovnu nemá, ale všechny tituly lze najít v souborném katalogu na adrese http://skuk.cuni.cz. Hledání v něm je pochopitelně pomalejší než v katalozích jednotlivých fakult. Případné dotazy a objednávání knih musí student vyřizovat vždy s konkrétní knihovnou.

Ekonomům může přijít vhod knihovna Fakulty sociálních věd (http://knihovna.czweb.org) nebo jejího Institutu ekonomických studií. Ekonomická literatura je k nalezení i pár kroků od IES FSV, v ulici Politických vězňů, kde sídlí institut CERGE-EI (http://www.cerge-ei.cz/library). Ten disponuje 80 tisíci svazky a v Česku je oficiální knihovnou pro publikace Světové banky.

Nejen studenti druhé fakulty by mohli ocenit Geografickou knihovnu Přírodovědecké fakulty na Albertově (http://natur.cuni.cz). Pokud vás fascinují mapy, můžete tu studovat kartografii, ale zajímavější pro ekonomy zřejmě budou svazky o demografii a různých oborech geografie.

Ekonomům s právnickými sklony poslouží bibliotéka Právnické fakulty UK na Náměstí Curieových (http://knihovna.prf.cuni.cz). Zanícení studenti informatiky nebo zájemci o dopravní problematiku mohou využít fondů fakult ČVUT (http://knihovny.cvut.cz).

Když už se budete trmácet do některé z jmenovaných knihoven, nezapomeňte si vzít průkaz totožnosti, který je obvykle nutný pro registraci. Někdy je potřeba fotografie. Jednotlivé knihovní řády také mohou obsahovat různé speciální podmínky. Liší se i podmínky absenčních výpůjček – někde si knihy můžete odnést, jinde budete omezeni jen na studovnu.

Mohlo by tě zajímat: