Nejsilnější pivo vaří nejmenší pivovar kousek od Žižkova
NezařazenéDva jedinečné druhy piva vařené za využití původních postupů a
zařízení, příjemné posezení a výbornou českou kuchyni, to vše najdete
pod jednou střechou v nejmenším pivovaru v Praze, v restauraci
U Medvídků.
Více než pětisetletá pivovarnická tradice objektu „U Medvídků“
v ulici Na Perštýně před několika lety po rozsáhlé rekonstrukci
vyústila ve vznik dobového středověkého pivovaru, který je zároveň
i nejmenším pivovarem v Čechách.
Celý areál, nazývaný Dům piva, je tvořen hned několika částmi.
Kromě restaurace, hotelu či pivnice je zde k nalezení také pivovarský
obchod, muzeum původních, a navíc funkčních zařízení na výrobu piva a
dobový kabaretní sál v barokním stylu. Nejzajímavějším prvkem objektu
je ale nepochybně pivovar, najít ho ale není jednoduché.
Než se návštěvník dostane až k němu, musí projít celou budovou
přes restauraci a pivnici, protáhnout se několika tunely a zdolat
schodiště. Po této „dlouhé a namáhavé“ cestě ale člověk o to víc
ocení možnost svlažit hrdlo jednou z unikátních pivních značek, které
hospůdka nabízí.
Jedná se především o polotmavý ležák Old Gott, do kterého se
přidává zvláštní karamelový slad, jenž dodává pivu jedinečnou
nasládlou chuť. Pivovar si vaří tento mok sám a kromě hospůdky při
samotném pivovaru se dá koupit v riginálních lahvích s keramickým
uzávěrem.
Ještě unikátnější značkou, kterou pivovar U Medvídků produkuje, je
X-BEER. Se svými více než třiceti stupni a zhruba jedenácti procenty
alkoholu je nejsilnějším pivem v Čechách a jedním z nejsilnějších piv
světa. Půl litru tohoto ležáku sice vyjde na více než stovku, ale podává
se v menších sklenicích. Při tom, jak rychle stoupá do hlavy, jde
jednoznačně o výhodné opatření. Doporučuje se pít opatrně, ale to nic
nemění na tom, že je to výrazný a zajímavý kulinářský zážitek.
Kvašení obou druhů probíhá v původních otevřených dubových
kádích v ěsné blízkosti popíjejících hostů, takže pokud se tam
nachomýtnete v ten pravý okamžik, máte možnost sledovat sládka v akci
takřka rovnou od stolu. Kromě dobových kvasných kádí jsou zde k vidění
i další původní součásti pivovaru, například zařízení na stáčení
piva do lahví. Zdejší sládek vám také na požádání rád ukáže a
vysvětlí celý proces výroby piva a možná přidá i nějakou historku
z doby, kdy vařil pivo v Japonsku.
Kromě „tekutého chleba“ nabízí hospůdka i vydatnější stravu, aby
bylo k pití co zakousnout. Kromě různých obložených mís a
zabijačkových prkének mají návštěvníci možnost ochutnat i něco
z tradiční české kuchyně, zvěřinu nebo vepřové koleno i další
dobroty. Jídelníček je navržený tak, aby korespondoval s celkovou
středověkou atmosférou a zároveň se dobře hodil k pivu.
Celkového dobového ducha dokresluje příjemný útulný interiér
s nízkými klenutými stropy, nástěnnými malbami a masivním dřevěným
nábytkem. To spolu s výtečnou kuchyní, dobrým pitím a jedinečnou
nasládlou vůní kvasícího piva vytváří nebývale příjemné místo
k posezení s rodinou či přáteli.
Ceny piva a některých jídel Old Gott 0,5l – 48 korun
X-BEER 0,5l – 111 korun Svíčková – 129 korun Bramborové knedlíky
plněné uzeným masem, zelí – 99 korun Lepenice (šťouchané brambory
s cibulkou a zelím) – 99 korun