Nová image VŠE

4. 3. 2003 | | Nezařazené

Vedení Vysoké školy ekonomické přichystalo do nového roku dlouho očekávané změny organizace studia a zpřísnění studijních podmínek. Cílem změn je odstranit tradiční image VŠE coby „nejtěžšího gymplu v Praze“. Nejvýraznější úpravou je prodloužení semestru ze stávajících 14 na 18 týdnů. „Letní semestr tak plynule naváže na zimní a studenty už nebude odvádět od učení pobíhání kolem vánočních stromků a odlévání olověných nesmyslů,“ říká rektorka Jaroslava Burčáková.

Vedení Vysoké školy ekonomické přichystalo do nového roku dlouho očekávané změny organizace studia a zpřísnění studijních podmínek. Cílem změn je odstranit tradiční image VŠE coby „nejtěžšího gymplu v Praze“.

Nejvýraznější úpravou je prodloužení semestru ze stávajících 14 na 18 týdnů. „Letní semestr tak plynule naváže na zimní a studenty už nebude odvádět od učení pobíhání kolem vánočních stromků a odlévání olověných nesmyslů,“ říká rektorka Jaroslava Burčáková. Další novinkou, která by měla vnést řád do bakalářského studia, je sloučení všech osmi bakalářských zkoušek do jedné souborné – tzv. patnáctiboje. „Sloučení jsme doposud testovali na trojboji, který byl velice oblíben. Proto nepředpokládáme, že by studentům patnáctiboj vadil,“ konstatuje rektorka.

Pilotně se bude od letního semestru testovat tzv. pravidlo „člověče, nezlob se“: Jestliže budou mít dva studenti stejného ročníku stejné studijní výsledky, bude jeden z nich vyřazen a pro povolení opětovného zápisu do studia bude muset hodit šestku na tři pokusy.

Pozadu nezůstávají ani některé katedry. Katedra makroekonomie znovu rozšiřuje akreditaci magisterského kurzu – tentokrát již o všechny kapitoly doktorandského kurzu. „Od příštího semestru bude zápočet z makroekonomie opravdový oříšek. Jsou to všechno základy, které všichni absolventi musí znát zpaměti,“ vysvětluje doc. Draka.

Katedra tělesné výchovy bude mít od příštího semestru celoškolsky povinnou zkoušku, spočívající v sestavě na bradlech. Tím bude u absolventů VŠE zaručeno „že to nejsou žádný dámičky, ale pořádný hoší,“ tvrdí asistent Hugo Maso.

Správa účelových zařízení se ke změnám připojuje zvýšením minimální dojezdové vzdálenosti pro ubytování na kolejích na 700 km, čímž chce definitivně odstranit převis žádostí o ubytování nad počtem míst na kolejích.. V budoucnu plánuje SÚZ provést také deregulaci kolejného s přechodem na tržní ceny.

Reakce studentů na nová pravidla se různí – Broňa Májová říká: „Nová pravidla jsou skvělá, i já jsem podala senátu vlastní návrh na kontrolu při písemkách proti opisování. Bude to úplně jiná škola a konečně odejdou ti líní studenti, kteří si neustále chtějí kopírovat poznámky a navíc páchnou kouřem.“ Naopak student František Keg se změnami zásadně nesouhlasí: „Je to běs. Je to běs!”

Mohlo by tě zajímat: