Po úspěšné premiéře se otevírá druhý ročník DS&BI Academy VŠE

17. 7. 2018 | | Zprávy ze školy DS&BI Academy VŠE

Nejen studenti, kteří se zajímají o Business Intelligence (BI) a Data Science (DS), by měli nyní zpozornět. Po úspěšném pilotním ročníku Fakulta informatiky a statistiky, Katedra informačních technologií a studentský spolek 4FIS spouští další ročník  DS&BI Academy VŠE. Do akademie se nyní mohou přihlásit i ti, kteří nestudují na Vysoké škole ekonomické (VŠE).

Od září do ledna 2019 si šestnáct až 24 účastníků rozšíří znalosti z kurzů, které se na ekonomce vyučují. DS&BI Academy VŠE jde nad rámec předmětů Základy Business Intelligence (4IT336) a Business Intelligence (4IT436). Důraz je kladen na praktické ukázky a reálné případové studie, které se připravují ve spolupráci s odborníky z praxe. Studenti ekonomky mohou akademii studovat zdarma. Nutnou podmínkou je absolvovat, případně paralelně studovat, kurzy: Analýza a návrh informačních systémů (4IT216), Databáze (4IT218) a Základy Business Intelligence (4IT336). Pro přijetí musí být úspěšně složen vstupní test, který se zaměřuje na znalosti z oblasti business analýzy, databází a Business Intelligence. Test proběhne 4. září od 17 hodin. Po něm bude následovat motivační pohovor. Ti, kteří již na ekonomce nestudují, tak mohou akademii absolvovat přibližně za šedesát tisíc korun. Zájemci se mohou přihlašovat na tomto odkaze. Úspěšní absolventi DS&BI Academy VŠE obdrží certifikát o absolvování a šest kreditů do svého studijního programu (platí pro studenty VŠE oboru Informační systémy a technologie a vedlejší specializace Informatika v podnikání, pozn.red.).

Akademie zabere hodně času, ale významně rozšíří znalosti

Účastníci akademie se mohou těšit na modelování datových skladů, implementaci navržených aplikací v prostředí Power BI, Tableau, Qlik, vizualizaci dat, přípravu datamartů nebo vyhodnocení, interpretaci analytických modelů. „Průběh a hodnocení pilotního ročníku DS&BI Academy VŠE nás velmi mile překvapil. Myslím, že laťka je nastavená hodně vysoko. Již v průběhu jsme vyhodnocovali zpětnou vazbu z každého bloku, a to jak od studentů, tak lektorů,” hodnotí pilotní ročník Martin Potančok, garant akademie.  “Nový ročník přináší upravenou strukturu, která spojuje bloky BI a DS do celků. Navíc jsme rozšířili akademii o další oborová specifika BI a DS projektů.“ Loňští účastníci akademii doporučují. „Data Science byla zajímavá už z toho důvodu, že jsem se o tuto oblast v minulosti nezajímal,“ řekl iListu Adam, který se přihlásil do kurzu kvůli Business Intelligence. „Nicméně mě velice zaujala vizualizace dat, především pak přednášky od Dolphinu (dolphin consulting, pozn. red.) o pravidlech a doporučeních datové vizualizace,“ dodává. Většina účastníků upozorňuje na časovou náročnost akademie, ale v případě otevření rozšíření akademie by se do ni bez rozmyšlení přihlásili. Zájemci naleznou více informací na stránkách katedry informačních technologií.

Na přednáškách se budou podílet odborníci z Adastry, Billigence, dolphin consulting, INEKON SYSTEMS, Komixu, KPMG a Solitea Business Solutions. Během léta budou zveřejněni partneři pro oblast Oborová specifika BI a DS projektů.


Autor fotografií: Grafická a multimediální laboratoř

Mohlo by tě zajímat: