Práce na podchodu mezi Žižkovem a Hlavním nádražím začnou již v květnu

10. 4. 2020 | | Zprávy ze školy podchod, hlavní nádraží

Propojení náměstí Winstona Churchilla a Hlavního nádraží podchodem je opět o něco blíž. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ve čtvrtek 9. dubna oznámila harmonogram a jméno zhotovitele prodloužení severního podchodu Hlavního nádraží. Informuje o tom portál ZDOPRAVY.CZ. Začátek prací je ohlášen na letošní květen, otevření by mělo proběhnout v srpnu příštího roku.

Vítězem tendru se stalo sdružení firem Metrostav a Hochtiev jako jeden ze tří kandidátů na realizaci projektu. Dalšími účastníky byly firmy Edikt a Berger Bohemia. Dle portálu všechny tři nabídky převýšily předpokládanou cenu stavby 142 milionů korun, vítězné sdružení projekt zrealizuje za 219,55 milionů. Jednalo se přitom již o druhý tendr.

První tendr byl vypsaný již minulý rok v červnu, přišla však pouze jediná nabídka za 1,5 miliardy korun od sdružení firem Metrostav, Hochtief a AŽD Praha. Součástí tendru bylo tehdy kromě vybudování prodloužení podchodu také generální rekonstrukce posledních tří nástupišť, ačkoli se jednalo až o další etapu projektu. SŽDC proto podruhé rozdělila celý projekt na tři samostatné části, přičemž první tendr se týká pouze prodloužení a úprav s tím souvisejících.

SŽDC počítá do budoucna také s vybudováním dalšího nástupiště

Jak uvádí ředitel Správy železnic Jiří Svoboda pro portál ZDOPRAVY.CZ, vyústění podchodu bude situováno do Seifertovy ulice přes komplex Churchill Square. Kromě schodiště se bude u výstupu nacházet také dvojice eskalátorů a výtah, který zajistí bezbariérový přístup. Kromě prodloužení již existujícího podchodu dojde i k dalším stavebním úpravám, jako jsou přeložka kolejí a úprava trakčního vedení, vodovodu, kanalizace a zřízení orientačního a informačního systému.

V následujících letech pak dojde k rekonstrukci nástupišť 5 až 7, k vybudování nových přístřešků a k výměně informačního a orientačního systému v celé stanici. Prodloužení bude přitom řešeno tak, aby bylo v budoucnu možné rozšířit nádraží o další ostrovní nástupiště.

Foto: Správa železnic

Mohlo by tě zajímat: