Rektorka v Číně

20. 12. 2002 | | Nezařazené titulní obrázek

Prestiž VŠE v posledních měsících roste neuvěřitelným tempem. Škola se evaluuje do všech světových stran a její jméno se skloňuje ve všech pádech. Není proto divu, že se vedení VŠE rozhodlo expandovat i do netradičních východních oblastí. První vlaštovičkou na cestě východní družby se stala Čína, kterou rektorka VŠE doc. Jaroslava Burčáková navštívila osobně u příležitosti 16. sjezdu Komunistické strany Číny.

Prestiž VŠE v posledních měsících roste neuvěřitelným tempem. Škola se evaluuje do všech světových stran a její jméno se skloňuje ve všech pádech. Není proto divu, že se vedení VŠE rozhodlo expandovat i do netradičních východních oblastí. První vlaštovičkou na cestě východní družby se stala Čína, kterou rektorka VŠE doc. Jaroslava Burčáková navštívila osobně u příležitosti 16. sjezdu Komunistické strany Číny.

Hlavním účelem její návštěvy ovšem nebyly zdlouhavé plané projevy na nekonečných zasedáních, ale konkrétní kroky, které již brzy pocítí studenti VŠE a nové partnerské školy East China Normal University (ECNU) na vlastní kůži. Generální direktor čínské univerzity prof. Tang Ming-j’ian konstatoval po setkání plné uspokojení.

Durčáková v Číně Durčáková na konferenci v Číně

Prvním bodem jednání bylo vybudování rýžovodu Družba, kterým proteče ročně na talíře Menzy Italská až tři sta tisíc kubíků prvotřídní čínské rýže, ručně přebrané pracovníky menzy partnerské univerzity. Recipročně se již v nejbližší době napíchne ECNU na školní čajovod vedený z Moskvy do Prahy. Podle důvěryhodného zdroje Bulvy se čínští studenti nemohou čajových dýchánků dočkat a již dnes plni očekávání nastavují zatím zbytečně mlsné jazyky pod připravené kohoutky.

Durčáková v Číně Durčáková mezi novináři v Číně

Rýžovod ovšem nebude sloužit pouze jako tunel pro tradiční čínskou potravu. Plánuje se také jeho využití v době potravinových výluk. V takových případech jím budou přepravováni výměnní studenti obou univerzit: „Je to sice méně pohodlné, o to však levnější řešení,“ ospravedlňuje nevšední způsob přepravy prorektorka pro zahraniční vztahy doc. Bronislava Dolejší. Původně se měli studenti přepravovat Transsibiřskou magistrálou, ale po špatných zkušenostech z výletu do Jindřichova Hradce byl tento záměr přehodnocen.

Jediným vroubkem mezinárodního přátelství je jednostranně vyšší počet výměnných studentů z Číny: „Nasmlouvali jsme dvouprocentní výměnu z objemu studentů obou škol ročně. To jsme si ale neuvědomili, že ECNU obhospodařuje 250 000 studentů,“ pláče nad rozlitým mlékem Dolejší. Na VŠE tak bude již v příštím roce studovat 5 000 Číňanů, zatímco promazaným tunelem se na opačnou stranu spláchnou jen necelé tři stovky Čechů.

Zde vzniká i zásadní problém s ubytováním takového množství východních studentů na kolejích: „Je sice pravda, že můžeme ubytovat až tři takovéto studenty na jednu postel. Jsou malí a skromní,“ vypočítává klady Číňanů ředitel Správy účelových zařízení (SÚZ) Ing. Drahoslav Vrzáň, avšak vzápětí dodává: „Brání tomu ale přísné požární předpisy. Číňani tak zaberou veškerou kapacitu kolejí. Čeští studenti prostě příští rok na kolejích bydlet nebudou.“ Tomu se ovšem brání rektorka Jaroslava Burčáková, která má v hlavě jasnou vizi: „Jsem velice ráda, že mohu říct, že do naší školy se vejde až desetkrát více studentů, než je tomu dnes. Poměr vyslaných a přijatých studentů se tím změní a ti posluchači, kteří ubytování nedostanou, budou za odměnu bydlet na kolejích v Číně. Každý den pro ně budou vypravovány speciální kyvadlové několikakloubové autobusy z náměstí Tchien-an-men přímo na náměstí Winstona Churchilla. Desetinásobné navýšení počtu studentů hodlá rektorka zajistit aplikací vertikální výuky, která bude pilotně odzkoušena v Paradajské budově.

Smyslem meziškolní družby bude mimo jiné sportovní vyžití studentů. Chystá se přesun zaplavených středisek Dobronice a Suchomel na nově budovanou největší přehradu na světě u města Sandouping na Dlouhé řece (Jang-c’-ťiang). Na protilehlých březích přehrady budou vybudovány moderní sportovní komplexy s několika desítkami bambusových chatek. V novém areálu Suc’-ho-mel se počítá s několika povodni odolávajícími hřišti na pontonech, D-Obro-ň’i-tse mají dostat novou třípatrovou společenskou místnost. Mezi oběma středisky bude možné trénovat jízdy lodí na dlouhé až velmi dlouhé tratě a česká reprezentace zde dokonce bude připravovat plavce pro plavbu přes kanál La Manche.

Jao-c-Bur-Cjak, jak si po návštěvě Číny nechá rektorka říkat, hodlá v nejbližší době osobně dohlížet v převleku konkubíny na výuku ve škole. Nejostřeji prý bude sledována katedra ekonomických teorií, která konečně předložila novou koncepci svého vývoje a v souladu s východní expanzí školy hodlá znovu zavést předměty jako je Marxismus-Leninismus, Kulturní revoluce nebo Velký skok. Jao-c-Bur-Cjak se na svou kontrolní dráhu těší: „Konečně se budu moci své oblíbené katedře plně věnovat. Před odletem do Číny mne mrzelo, že jsem se nestihla pořádně zakousnout do kauzy Holman, protože jsem se učila text Internacionály v čínštině. Dnes se ale zahryznu ráda a v plné síle!“

Mohlo by tě zajímat: