Rooseveltka – oáza mezi studentskými kolejemi

16. 11. 2001 | | Nezařazené

Miluji vůni všeho nového. Určitě to znáte. Třeba když si koupíte novou knihu. Nemyslím tím skripta do školy, u kterých vás zaujme tak maximálně počet stran nutných k obdržení zápočtu. Ale knihu, která vás upoutá vaši pozornost v knihkupectví ať už obsahem či obalem. Stačí jen tak prolétnout stránkami a už to cítíte.

Miluji vůni všeho nového. Určitě to znáte. Třeba když si koupíte novou knihu. Nemyslím tím skripta do školy, u kterých vás zaujme tak maximálně počet stran nutných k obdržení zápočtu. Ale knihu, která vás upoutá vaši pozornost v knihkupectví ať už obsahem či obalem. Stačí jen tak prolétnout stránkami a už to cítíte.

Otevíráme dveře nově zrekonstruované Rooseveltovy koleje v Holešovicích a hned při prvním nadechnutí nasajeme tuto novost. Kolik nohou pošlape po naleštěných dlaždicích, než se na nich objeví první „prochozeniny“? Stovky? Tisíce? Snad celé generace. Kolikrát budou vrátné ze svého skleněného království ukazovat nováčkům, kdeže se to mají nechat ubytovat?

Stejně jako ostatní studenty, směruje i nás vrátná ke kanceláři vedoucí koleje. Jaké je naše překvapení, když nás místo jemné ženy ve dveřích uvítá pevný stisk ruky vedoucího koleje Josefa Bauera. I on je tu nový, ostatně jako vše. Po krátkém přivítání s lítostí konstatuje: „Přišli jste moc brzy. Kolej byla zprovozněna teprve 30. září a ještě je zde mnoho co dodělávat a vylepšovat.“ Představí nám Hanu Novotnou (hospodářku), která se spolu s ním stará o blaho studentů. Ta se ráda ujímá role hostitelky a ochotně nás provází po koleji, ukazuje veškeré vymoženosti a zařízení, která tu jsou nebo budou studentům k dispozici.

Prohlídka začíná v místnosti s televizí a v budoucnu snad také se satelitem a videem. Je přímo určena k poklidným večerům tráveným ve společnosti neohrožených amerických hrdinů či hromadnému fandění českým hokejistům. Ve zkouškovém období bude jistě plně vytížená i studovna nacházející se hned vedle.

Sportovně-kulturní centrum života na kolejích je možno hledat v podzemí. Děvčata ocení tělocvičnu, kde si budou moci trápit tělo při aerobiku, kalanetice či gymnastice. Narozdíl od ostatních kolejí zde bude zpočátku posilovna zdarma. Až se místo starého vybavení koupí nové vybavení, bude také tato služba zpoplatněna. Studentský život obohatí svým vystoupením řada kapel, které mohou koncertovat v novém studentském klubu. Proběhlo také výběrové řízení na provozovatele baru (výsledky řízení v době uzávěrky tohoto čísla ještě nebyly známy). Posezení u baru či v temnějším koutečku v rohu, za zvuků hudby a při romantickém osvětlení, jistě bude příjemným zakončením dne.

Končíme návštěvou studentských pokojů. Na dotaz, zda si to u nich můžeme prohlédnout, jejich obyvatelé zpočátku reagují rozpačitě. Častý je také argument: „My zrovna nemáme uklizeno.“ Nakonec nám rádi ukazují, jak hezky a moderně to je uvnitř zařízené. Kdybychom prý znali tyto koleje před dvěma lety, tak bychom pochopili jejich radost a nadšení z luxusu v jakém si žijí nyní, ať už na trojáku nebo jednolůžáku. Závistivě konstatujeme, že nemusíme ani znát poměry, které tu panovaly předtím, stačí si vzpomenout na společné sprchy na Jarově na bloku C.

S nadějí a vírou v lepší zítřky i na jarovském „Céčku“ opouštíme tuto oázu mezi studentskými kolejemi. Naše příští návštěva na této koleji bude spojená se slavnostní zahájením provozu v baru a prvním studentským koncertem.

Mohlo by tě zajímat: