Šatny na VŠE zpoplatní. V ceně bude ale uložení zavazadla

1. 4. 2018 | | Zprávy ze školy DSC02270_preview

Uložení kabátu do šatny zcela zdarma se od poloviny nadcházejícího měsíce stane minulostí. Studenti i zaměstnanci Vysoké školy ekonomické (VŠE) budou muset od 15. dubna za každé uložení kabátu platit poplatek deset korun. V rámci jeho zavedení ale budou mít nárok na uskladnění jedné tašky nebo malého zavazadla.

Informaci iListu potvrdilo vedení školy. K tomuto řešení přistoupilo zejména na základě dlouhodobějšího nežádoucího vývoje provozu šaten. Podle zaměstnanců v Nové a Rajské budově na Žižkově si studenti často kabáty zapomínali vyzvedávat. Šatnářky tak nemohly opustit budovy školy, dokud je všichny nevydaly právoplatným majitelům. To vedlo k opakovaným stížnostem.

Těmto situacím chce škola předcházet, proto se rozhodla rovnou zavést i sankce. Za nevyzvednutí uložených bund a dalších věcí do půl desáté, bude hrozit pokuta ve výši 100 korun. „Stávalo se velmi často, že jsem musela zůstat v šatně jen kvůli jedinému kabátu. Seděla jsem tam o půl hodiny navíc, tou dobou už jsem mohla být doma,“ uvedla jedna ze šatnářek v Rajské budově.

V šatně teď necháte i tašku

Zároveň si zaměstnankyně pochvalují zpoplatnění služeb. „Za zavedení poplatku jsem ráda, můžeme studentům nyní vycházet vstříc s uskladněním tašky nebo zavazadla,“ říká jedna ze zaměstnankyň. Většina posluchačů, kteří si chtěli uložit větší tašky nebo zavazadla, totiž narazila jen na plné skříňky. „Studenti si musejí většinou nosit své tašky do tříd a není to pro ně moc pohodlné,“ doplňuje šatnářka. „Zároveň věřím, že už nadále nebudeme muset s ostatními kolegy zůstávat v šatnách až do uzavření školy, protože si všichni kvůli hrozbě pokuty budou dávat pozor na vyzvednutí svých věcí včas,“ uzavírá.

Desetikoruna, která nyní bude na rozdíl od uzavírantelných skříněk nevratná, podle studentů není nepřijatelná částka. „Myslím si, že pokud si budu moci uložit do šatny i svůj malý kufr, pak je pro mě tato cena akceptovatelná,“ říká Barbora, studentka čtvrtého ročníku na Fakultě informatiky a statistiky. „Souhlasím i se zavedením pokuty za pozdní vyzvednutí kabátu,“ uvádí student Petr ze třetího ročníku Fakulty mezinárodních vztahů. „Vždy mi bylo líto, když jsem se díval na paní v šatnách, jak musejí čekat kvůli pár kabátům, než budou moci odejít domů,“ doplňuje.

Ne všichni posluchači ale s poplatky souhlasí. „Nevím, proč bychom měli za služby šatny na státní škole platit, nejsme přeci v divadle,“ zlobí se student Marek z Národohospodářské fakulty. „Pokud budu každý den v týdnu ve škole, vyjde mě to na 50 korun,“ počítá výdaje jeho spolužák Jakub. „To si radši zajdu na druhé jídlo v menze,“ dodává.

Foto: archiv iListu

TOTO JE APRÍLOVÝ ČLÁNEK. DOUFÁME, ŽE JSME VÁS PŘI JEHO ČTENÍ ALESPOŇ TROCHU POBAVILI. REDAKCE ILISTU

Mohlo by tě zajímat: