Strach a hnus ve Studentském listu

24. 10. 2004 | | Nezařazené

Nejen pátou fakultou otřásají změny – i kancelář ve čtvrtém patře SB se stala dějištěm lítých bojů. Na stránkách iListu a nástěnkách po škole se poslední dobou objevují inzeráty, že redakce hledá mladé maso do svého kolektivu. Skutečnost je taková, že se nové vedení horečně snaží sehnat nové redaktory. Polovina současné redakce totiž v květnu nuceně odešla, druhá polovina se chystá odejít nyní.

Nejen pátou fakultou otřásají změny – i kancelář ve čtvrtém patře SB se stala dějištěm lítých bojů.

Na stránkách iListu a nástěnkách po škole se poslední dobou objevují inzeráty, že redakce hledá mladé maso do svého kolektivu. Skutečnost je taková, že se nové vedení horečně snaží sehnat nové redaktory. Polovina současné redakce totiž v květnu nuceně odešla, druhá polovina se chystá odejít nyní.

„Způsob, jakým se nás nové vedení zbavilo, je velmi nestandardní. Dohodli to někde U Houdků a říkají tomu volby,“ stěžuje si odcházející šéfredaktor Mylan Dudek. „Nic si nepamatujeme, hlasovali jsme asi v podroušeném stavu,“ říkají svorně všichni řadoví členové redakce. Podle Dudka to svědčí o tom, že Šemíková si kupovala hlasy za chlast.

„Druhý den po valné hromadě už nás nepustili do kanceláře. Sice nám nabídli, že se můžeme přihlásit do nového výběrového řízení, ale podmínky jsou předem nastavené tak, že nemáme šanci.“ Kandidáti totiž nesmějí být výše než v prvním ročníku VŠE. Nová šéfredaktorka Jasana Šemíková to zdůvodňuje nutností omladit kolektiv. „Jsem vším tak znechucen, že jsem odjel studovat za severní polární kruh,“ sdělil Bulvě telefonicky Mylan Dudek.

Podle Šemíkové byly poměry za starého vedení doslova šokující. „Ve Studentském listu se všichni navzájem jen pomlouvali. Atmosféra byla velmi dusivá. Většina redakce se místo psaní zabývala požíváním alkoholu za peníze utržené prodejem listu,“ odhaluje Šemíková.

„Nevíme, kam se podělo 50 000 korun. Účetnictví redakce je zřejmě zfalšované. Dudek prostě kradl jako straka,“ dodává nová šéfredaktorka. Tomu by nasvědčoval i fakt, že jeden z odcházejících, Aleš Fujtík, pracuje ve firmě Rosťa Andersen, zapletené do kauzy Enron.

„Ta obvinění jsou absurdní,“ reaguje Dudek. „Nové vedení nedodržuje standardy žurnalistické práce a z listu se stává bulvární stoka,“ pokračuje. Editorovi Davidu Holoubkovi se zase nelíbí nová grafická podoba listu: „Vyhodili Boříka a dali tam jakéhosi hranatého Pacmana. A uklidňující modrou barvu nahradili rudou. Zdá se mi, že nové vedení jsou pěkní bolševici!“. Holoubek se nechal slyšet, že se raději vrátí do amazonského pralesa, odkud přijel do Česka na výměnné studium. Jeho znechucení sdílí přinejmenším deset dalších starých členů redakce.

Zatím není jasné, zda bude Studentský list vycházet i nadále. Pokud ano, vpašujeme na jeho stránky i Bulvu a přineseme vám další informace ze zákulisních bojů rádoby-žurnalistů na VŠE.

Mohlo by tě zajímat: