Zájemci mohou na VŠE opětovně darovat krev

12. 3. 2019 | | Studentský život, Zprávy ze školy krev

Již podruhé v tomto akademickém roce dostanou studenti příležitost darovat krev. Akci Daruj krev na VŠE pořádá HR Klub VŠE 19. března od 7.30 do 12.00 přímo v prostorách Vysoké školy ekonomické (VŠE) – konkrétně v rektorském salonku, který se nachází vedle Akademického klubu. Partnerem akce je také iList.

Nápad zorganizovat podruhé akci s příležitostí darovat krev přišel po úspěchu podzimní akce O kapku lepší student, kterou pořádal studentský spolek 4FIS. V rámci ní se mohli studenti také zapisovat do registru dárců kostní dřeně. Nyní na podzimní akci navazuje HR Klub VŠE ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí přímo na půdě VŠE.

Do darování krve se mohou zapojit studenti i zaměstnanci školy. V rektorském salonku na VŠE bude od půl osmé ráno až do poledne přítomen lékař s mobilním odběrovým křeslem. Ten pak také se zájemci vyplní kontrolní dotazník a odebere kontrolní vzorek, který určí, jestli je zájemce k darování krve způsobilý. Těm, kteří kontrolou projdou, bude odebráno asi 450 mililitrů krve.

Darování krve má své podmínky

Pro dárce platí přísná pravidla, která musí dodržovat. Samozřejmostí jsou přísná zdravotní opatření. Dárci musí být kompletně zdraví. I nachlazení nebo chřipka z minulého týdne tedy účast na darování krve znemožňuje. Přijati nebudou ani ti, kteří v minulosti prodělali nemoci jako například žloutenku, TBC, pohlavní nemoci, či zánět ledvin. Kromě toho nesmí zájemci trpět silnou alergií, onemocněními nervového systému (př. roztroušená skleróza), zvýšenou krvácivostí. Dále jim ani nesměla být v minulosti provedena žádná transplantace.

Pravidel je však více. Minimálně půl roku před odběrem nesmí potenciální dárci vycestovat do exotických zemí, jít na operaci, pořídit si piercing nebo tetování nebo kouřit marihuanu. Dívky nesmí v době odběru menstruovat. Kompletní rozsáhlý seznam požadavků má na své stránce Červený kříž. Pro ty, kteří si i pak nebudou jistí, jestli podmínky splňují, těm může poradit lékař přímo na místě.

Kromě dobrého zdravotního stavu musí mít dárce i české občanství nebo alespoň pojištění u české zdravotní pojišťovny, evropský průkaz pojištěnce nestačí. Vyhráno ale nemají ani pravidelní dárci. Mezi jednotlivými odběry totiž vždy musí uplynout minimální časový interval: tři měsíce pro muže a čtyři pro ženy.

Pro více informací o události a možnosti registrace naleznete na tomto odkaze.

Termín dalšího darování je předběžně stanovený až na zimní semestr, konkrétně na 8. října 2019. Pokud bude akce probíhat bez problému, mohl by se podle vyjádření člena HR klubu VŠE Vojtěcha Pokorného v říjnu ke krvi přidat i odběr již zmíněné kostní dřeně.

Foto: iDnes.cz

Mohlo by tě zajímat: