Ze Žižkova na „Jižák“ se už možná brzy dostaneme tramvají

21. 2. 2017 | | Zprávy ze školy tram

Autobus, metro, tramvaj a pak to samé nazpátek. Cesta, kterou důvěrně zná každý prvák z ekonomky. To se ale nejspíš změní – často diskutované tramvajové spojení ze Žižkova na Spořilov a na Jižní Město bylo zařazeno do Metropolitního plánu Institutu plánování a rozvoje. Studenti tak budou moci z „Jižáku“ jezdit na Žižkov jinak než třemi prostředky MHD.

Nové spojení by mělo pomoci k navýšení kapacity a komfortu hromadné dopravy a pomoci tak přetížené lince metra C. „Trať spojující Žižkov, Spořilov a Jižní Město bude součástí takzvané východní tramvajové tangenty, která propojí stávající trasy na Žižkově, v Libni a v Kobylisích, a dále je rozšíří tak, aby tramvaje pokryly jihovýchodní část metropole,“ uvedl k plánu pro E15 Rostislav Korbel, zastupitel Prahy 11.

Se zvýšením počtu tramvají půjde ruku v ruce omezení autobusových linek. „K neopomenutelným aspektům tramvajové dopravy patří nižší negativní vlivy na životní prostředí,“ vysvětluje situaci redaktorům E15 Korbel. „Jako příklad je možné doložit výzkumy zatížení emisemi, kde na jednoho přepraveného cestujícího v horizontu roku 2040 vykazuje výroba elektřiny pro tramvaje významně nižší hodnoty než provoz autobusů,“ doplňuje.

Kdy se nová trasa bude realizovat zatím ale není známo.

Foto: E15

Mohlo by tě zajímat: