Změny v žižkovské Mekce stravování

7. 7. 2003 | | Nezařazené

V menze Italská se na jídelníčku objevil čtvrtý chod. Dalších změn se dočkáme na podzim roku 2004, kdy bude menza po několikaměsíční rekonstrukci nově otevřena. Provozní menzy Ivan Novotný prohlížel servery ostatních vysokých škol a zjistil, že jinde se nabízí až šest různých druhů jídel. Na základě toho zavedl čtvrté jídlo i na Žižkově.

V menze Italská se na jídelníčku objevil čtvrtý chod. Dalších změn se dočkáme na podzim roku 2004, kdy bude menza po několikaměsíční rekonstrukci nově otevřena.

Provozní menzy Ivan Novotný prohlížel servery ostatních vysokých škol a zjistil, že jinde se nabízí až šest různých druhů jídel. Na základě toho zavedl čtvrté jídlo i na Žižkově. „Takhle se výdej rozdělí a není to taková nárazovka. Další jídla zavést nemůžeme, nebylo by je kde vydávat,“ vysvětluje. „Ale už se nám objevují i stížnosti. Právě teď si jeden z profesorů naříkal, jak si má ze čtyř jídel vybrat, když všechna jsou tak dobrá.“ V menze se snaží dodržovat zásady správné výživy, preferují drůbež a alespoň jednou týdně se na jídelníčku objeví ryba. Čtvrté jídlo je vždy bezmasé. „Když sestavuji jídelníček, většinou odhadnu, o co bude zájem. A pak jsou i úplný hitovky! To jsou hlavně jedničky. Například tento týden: smažený vepřový kotlet, roštěná se šunkou a vejcem, myslivecký guláš ze zvěřiny, no u něj si nejsem tak jistý, zvěřina je spíš pro fajnšmekry.“ uvažuje provozní Novotný. Za třináct let, co vaří pro budoucí ekonomy, může posoudit i změny v jejich stravovacích návycích: „Dřív jsme vařili hlavně knedlíky, aby se kluci pořádně najedli. Dneska to je kuřecí, sojové maso a zeleninová jídla.“

Systém objednávek jídel den předem zůstane v menze Italská beze změn, stejně jako jednotné určení ceny jídla. Například na ČVUT byl systém objednávek zrušen a ceny jídel se liší v závislosti na skutečných nákladech. Tento systém je podle vedoucího menzy Richarda Svobody příliš účetně složitý. „Já mám materiálový spotřební limit a do toho se musím za rok vejít. A někdy vychází bezmasé jídlo dokonce dráž než masité, třeba italské těstoviny, tortelíny.“

Menza bude nově zařízena po celkové rekonstrukci, která je plánována na období od května do září 2004. Po tuto dobu bude uzavřena. Zároveň s rekonstrukcí proběhne výstavba dalšího patra nad menzou. Do té doby se studenti nedočkají ani nerezových příborů, náklady na jejich pořízení odhaduje vedoucí menzy na sto tisíc korun. „Před několika lety jsme zakoupili dva tisíce nerezových příborů do jídelny pro zaměstnance, teď jich tam je dvě stě. Tak jak myslíte, že by to dopadlo v menze pro studenty?“ ptá se Svoboda.

Mohlo by vás zajímat: