9. Fair Trade a Bio snídaně
NezařazenéDruhá Fair Trade a Bio snídaně v tomto semestru se uskutečnila
5. května v Akademickém klubu. Účastníci měli možnost posedět
u snídaně složené z Fair Trade a Bio výrobků a zároveň se něco
dozvědět o obou těchto konceptech.
Celkově se jednalo již o 9. Fair Trade a Bio snídani pořádanou na
VŠE. Přednášku a diskuzi vedla paní Klára Hejkrlíková z Ekumenické
akademie. Kromě konzumace Bio pochutin, jejich zapíjení Fair Trade kávou a
zajídání Fair Trade čokoládou se mohli zájemci pokusit rozpoznat Bio
jablka od konvečních či si otestovat své znalosti o problematice na
drobném kvízu.
Více o Bio a Fair Trade
Certifikace Bio zaručuje, že produkt vznikl dle standardů ekologického
zemědělství, tedy bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických
postřiků či geneticky modifikovaných organismů a výrobků na jejich bázi.
Tato certifikace je definována i v právu ES.
Fair Trade certifikaci obdrží výrobky, které vznikly za „férových“
podmínek. Mnoho výrobků a komodit pocházejících téměř výhradně
z rozvojových zemí jako např. káva podléhají výrazným cenovým
výkyvům na světovém trhu. To se odráží jak na kvalitě života
zemědělců a jejich rodin v rozvojových zemích, tak na kvalitě samotných
výrobků. Fair Trade zaručuje minimální výkupní ceny, které umožní
zemědělcům v zemích Třetího světa určitý životní standard
zahrnující například školní docházku dětí, přístup k základní
zdravotní péči či společné investice komunity do nákupu lepšího
vybavení. Fair Trade je tedy jakousi dotací, o které rozhoduje konečný
spotřebitel sám.
Jitka Šnobrová