AIESEX: Skripta neprodáte, ale užijete si

28. 11. 2004 | | Nezařazené

Dveře antikvariátu ve čtvrtém patře staré budovy jsou stále zavřené. Poslední dobou se ale zpoza nich ozývají podivné zvuky. Vrzání, hekání, funění a občasné tlumené výkřiky ruší výuku v přilehlých učebnách a práci v kancelářích. Klíčem k záhadě je nenápadná cedulka s nápisem „AIESEX“, která se na dveřích kanceláře ztrácí pod nánosy inzerátů nabízejících nebo poptávajících ekonomickou literaturu.

Dveře antikvariátu ve čtvrtém patře staré budovy jsou stále zavřené. Poslední dobou se ale zpoza nich ozývají podivné zvuky.

Vrzání, hekání, funění a občasné tlumené výkřiky ruší výuku v přilehlých učebnách a práci v kancelářích. Klíčem k záhadě je nenápadná cedulka s nápisem „AIESEX“, která se na dveřích kanceláře ztrácí pod nánosy inzerátů nabízejících nebo poptávajících ekonomickou literaturu.

„Ano, AIESEX je naše nová dceřinná organizace,“ potvrdila na dotaz Bulvy Gorila Danielová, Chief Executive Officer AIESECu. „Je to taková přípravka. Posíláme tam nové členy, aby se trochu otrtkali, než je vyšleme na nějakou odbornou stáž“, dodává Danielová.

Dvacet „odpracovaných“ hodin za měsíc, které jsou podmínkou přijetí do AIESECu, plní všichni uchazeči bez problémů – většina z nich normu překračuje. V nové organizaci však nejsou žádné pevné pracovní skupiny ani časový plán. Každý přichází, pracuje a odchází zcela podle libosti. Studenti navíc dostávají zdarma kondomy a lubrikační gely.

Spotřeba materiálu je obrovská, zdroj jejího financování ale Gorila Danielová odmítla uvést. Prázdnou místnost po antikvariátu získal AIESEX za symbolické nájemné. Podle Danielové ale už nyní kapacita místnosti naprosto nedostačuje. „Studenti si to mezi sebou pověděli a zájem o členství nám vzrostl o tisíc procent,“ uvádí Danielová. Proto AIESEX není nijak propagován.

Šéfredaktorka Studentského listu Sasanka Šemíková si stěžuje: „Chtěli jsme ulevit naší přelidněné redakci, ale místo v nové kanceláři nám zabral jakýsi bordel. Tak důležitá a prospěšná organizace, jako je Bobkový, ehm, totiž, Studentský list, zase přišla zkrátka!,“ říká Šemíková.

Všichni ostatní ale AIESEX považují za skvělý nápad. „Konečně mají studenti důstojný prostor pro svoje aktivity, a nemusí se schovávat za závěs v šatně nebo na záchod,“ pochvaluje si expert na problematiku reprodukce na VŠE Jan Hlučný.

Iniciativu vítá i PhDr. Vladimír Převozník z Akademické psychologické poradny. „Studenti, kteří, se ve škole takto vyžijí, nebudou během zkoušek tolik stresováni. To se pozitivně projeví na jejich studijních výsledcích a celkově to uvolní napjatou atmosféru zkouškového období“, říká Převozník.

Mohlo by tě zajímat: