Boj o přízeň strávníků již začal

10. 11. 2008 | | Nezařazené

Koncem října odstartovala svůj provoz nová italská jídelna Pizza VŠEm. Sodexho se konkurence nebojí a chystá další akce. Akademický klub změny neplánuje. Po Vánocích se možná přidá i čtvrté stravovací zařízení na VŠE.

Koncem října odstartovala svůj provoz nová italská jídelna Pizza VŠEm. Sodexho se konkurence nebojí a chystá další akce. Akademický klub změny neplánuje. Po Vánocích se možná přidá i čtvrté stravovací zařízení na VŠE.

Dveře nové italské jídelny na VŠE v areálu Rajské budovy se poprvé otevřely ve středu 29. října 2008 v dopoledních hodinách. Stravovací zařízení, které povede Aleš Faltys pod názvem Pizza VŠEm, se nachází vedle stávající studentské menzy. Na pultech této jídelny se každý všední den od 10.30 do 16.30 objeví několik druhů pizz, různé druhy těstovinových pokrmů, italské polévky a dezerty. Ceny se pohybují mezi sedmdesáti až osmdesáti korunami za hlavní jídlo. Pro studenty však oběd vyjde levněji. Na každé jídlo lze uplatnit (nanejvýš dvakrát denně) studentskou slevu ve výši dvaceti korun. Navíc každý den provozovatel vybere jeden druh pizzy a těstovin, které budou v akci. Akční porce po předložení kartičky ISIC tak vyjde na 36,90 korun.

Do konce kalendářního roku bude fungovat pizzerie ve zkušebním provozu, proto bude vydávat pouze obědy. Pokud se v tomto období provoz osvědčí, rozroste se nabídka jídel, hlavně polévek a dezertů, a studenti se dočkají snídaní i večeří.

„Chceme být něco mezi Akademickým klubem a menzou,“ odhaluje svoje záměry provozovatel nové jídelny Aleš Faltys. „Chtěli bychom zde vymalovat teplejšími barvami a trochu to tu vyzdobit, prostě vytvořit zde prostředí, do kterého studenti budou rádi přicházet třeba jen na kávu a zákusek,“ doplňuje.

Otevřením italské jídelny tak přibude firmě Sodexho konkurent. „Konkurence se nebojíme. Naopak, vítáme ji,“ říká Jiří Pfleger, ředitel provozovny menzy Italská, a slibuje, že i při nynějších 2 400 vydaných obědech denně chystá inovace, které, jak doufá, strávníci ocení. Ke stávající akci Šťastný talíř, při které se každý den rozdává přibližně 25 obědů zdarma pro ty, jež obdrží svou porci na barevném talíři, se tak připojí jednorázové i týdenní akce. V dohledné době tomu bude například Country den, kdy se studenti mohou těšit na „country“ pokrmy a obsluhu ve stylových kostýmech.

Po většinu dne je prostor mezi pizzerií a studentskou jídelnou Sodexho oddělen mříží, avšak v době obědů (tzn. od 11.30 do 14.30) se tyto prostory volně zpřístupní. „Jelikož budeme mít rozdílné jídelní vybavení, obáváme se, aby studenti nenosili tácy s nádobím z menzy do naší pizzerie a naopak,“ objasnil Faltys, proč není průchod otevřen permanentně.

V AK vše při starém
Akademický klub (AK) oproti tomu žádné změny neplánuje. Ceny zůstanou i nadále bez studentských dotací, protože restaurace není subjektem závislým na VŠE, a tudíž na příspěvky nemá ze zákona nárok. Za komfort nabízených služeb, kvalitu jídla a příjemné prostředí tak studenti zaplatí o poznání více než v menze. Menu přijde na 75 korun.

V souvislosti s připravovanými změnami ve stravovacích zařízeních se dlouhou dobu spekuluje také nad další jídelnou, a to vegetariánskou. „O případném majiteli této stravovny se ještě jedná. S jistotou můžu říci pouze to, že dříve než do Vánoc se vegetariánských pokrmů nedočkáme,“ vysvětluje kvestor Jiří Svoboda.

Pizza VŠEm se nachází nejblíže vchodu do Rajské budovy v místech, která byla původně vyhrazena pro stravování zaměstnanců školy. Díky vzniku nového zařízení se musela přizpůsobit hlavně stávající studentská menza. Zaměstnanecké zázemí se přesunulo na místo tehdejší minutkové menzy a ta se sjednotila se studentskou menzou.

Mohlo by tě zajímat: