Bomby komplikují život studentům na VŠE už pět let. Policie viníka ale stále hledá

10. 3. 2023 | | Zprávy ze školy bomba, VŠE, evakuace

„Bomby“ na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) nahlašuje neznámý pachatel nebo skupina pachatelů už od podzimu 2017. Celkem takto musely policejní složky na škole zasahovat dokonce jedenadvacetkrát, jen během zkouškového v uplynulém zimním semestru došlo ke čtyřem nahlášením. Vyšetřování však zatím stále probíhá bez úspěchu. „Na všech oznámeních je intenzivně ze strany Služby kriminální policie a vyšetřování pracováno, dosud však tímto získané informace nevedly k zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě,“ sdělila iListu tisková mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Violeta Siřišťová.

Policie v minulosti již prověřovala několik podezřelých osob. Jednalo se o osoby, na které v rámci šetření narazila kriminální policie, případně na které padlo podezření vyplývající ze získaných poznatků od veřejnosti, u žádné z nich se ale neprokázalo, že by skutečně byla pachatelem. Dokonce ani není jasné, jestli bomby nahlašuje jeden člověk, nebo více. „Jedná se o velmi sofistikovanou trestnou činnost, jejíž objasňování je dlouhodobým procesem, neboť pachatel/é jsou podle všeho velmi dobře orientovaní nejen v IT, ale i v současných technických možnostech PČR,“ řekla Siřišťová.

E-maily, které pachatel zasílá na vedení VŠE, podatelně policie nebo hasičských záchranných složek, chodí mimo jiné také do redakční schránky iListu. Podle policie vždy daná osoba vytvoří jinou e-mailovou adresu, kterou využije pravděpodobně pouze pro dané oznámení. Předejít těmto falešným nahlášením nejde. „Není to běžná trestná činnost a vymyká se to běžnému výkonu služby,“ zakončila Siřišťová. Žádné nadbytečné výdaje policii prý nevznikají, protože k zásahu přijíždějí policisté, kteří jsou momentálně ve službě.

Škola žádné další informace k tomu, jestli sama usiluje o rozklíčování pachatelů, a zda se vyšetřování někam posouvá, neposkytla. „S ohledem na probíhající vyšetřování je oprávněna sdělovat informace pouze Policie České republiky,“ vysvětlil ředitel Centra informatiky na VŠE Milan Nidl.

V článku jsme dodatečně opravili datum, od kdy jsou „bomby“ na VŠE nahlašovány, z roku 2018 na podzim 2017.

Foto: Pavla Pohanková

Mohlo by tě zajímat: