Čajovna pro náročnější

30. 5. 2008 | | Nezařazené

Nebýt kamaráda a velké náhody, asi by mi tahle čajovna zůstala utajena. Přestože se nachází zhruba minutu chůze od tramvajové zastávky Nuselské schody (tramvaj číslo 6 a 11), navíc nepříliš daleko centra Prahy, přehlédnete ji snadno. Krčí se totiž nesměle za rohem hlavní ulice.

Nebýt kamaráda a velké náhody, asi by mi tahle čajovna zůstala utajena. Přestože se nachází zhruba minutu chůze od tramvajové zastávky Nuselské schody (tramvaj číslo 6 a 11), navíc nepříliš daleko centra Prahy, přehlédnete ji snadno. Krčí se totiž nesměle za rohem hlavní ulice.

Vejdete-li však dovnitř, je všechna skromnost zametena pod stůl. První, co na vás zapůsobí, je neobvyklá vstupní místnost a čistý vzduch. Ano, musím hned na začátku zklamat milovníky vodních dýmek, protože ty v nabídce této čajovny nenajdete. Co na vás ale naopak čeká už u vchodu, jsou teplé papučky, ve kterých mohou relaxovat vaše znavená chodidla. Kde se usadíte, záleží jen na vás. Zamíříte-li doleva, usadíte se v místnosti, ve které jsem si připadala jako doma v obývacím pokoji. Velký jídelní stůl s židlemi, prostorný gauč s menším konferenčním stolkem a křesly, knihovna plná zajímavých knižních titulů a her. Po vaší pravé ruce na vás naopak čeká posezení na měkkých polštářích na jednom ze čtyř dřevěných podií.

Čajovna jedna báseň
Pod Zvonařkou 14 (Pod Nuselskými schody)
Královské Vinohrady, 120 00 Praha 2
http://www.jednabasen.unas.cz

Na první stránce nápojového lístku si návštěvníci mohou přečíst, jaká platí v čajovně pravidla, což jistě ocení čajoví začátečníci. Nabídka nápojů je opravdu široká. Kromě standardních čajů, takzvaných “čajů hnízdících”, si můžete objednat i některou z čajových novinek, takzvaných “čajů přelétavých”, různé druhy kávy nebo mléko. Samozřejmostí je i něco malého k zakousnutí. Ceny jsou průměrné, nijak přemrštěné, pro nás studenty tak akorát. Čas od času jsou poskytovány v určitých hodinách slevy nebo je nabízen nějaký malý mls k čaji zdarma.

Kromě uspokojení chuťových buněk, nabízí čajovna i nejrůznější kulturní akce. Konají se zde koncerty, promítání fotografií i besedy. Přehled plánovaných akcí najdete na internetových stránkách čajovny, nejbližší plánovanou je koncert světového virtuóza na didjeridu, který se uskuteční 4. dubna. Pokud byste měli zájem, je zde i možnost pronájmu prostor pro soukromé či firemní akce spojené s ochutnávkou čaje. Otevřeno je zde od pondělí do pátku od 13.13 do 22.22, o víkendech potom od 15.15 do 22.22. Obsluha je ovšem velice pohodová, takže případné přesčasy nijak neřeší.

Závěrem bych chtěla dodat ještě několik postřehů a odlišností od jiných podniků tohoto typu. To, co mě opravdu překvapilo, byla prostornost a útulnost všech místností. Čajovna navíc myslí opravdu na všechno, takže pro případ, že by se na toaletách utvořila velká fronta, byla zde umístěna pohovka. Snad jediný minusový bod bych udělila poněkud pomalé obsluze, pokud jste opravdu žíznivý, vyberte si nějakou jinou čajovnu, na návštěvu této je potřeba vyhradit si více času.

Mohlo by tě zajímat: