Čajovna ve věži

2. 1. 2004 | | Nezařazené

Je večer a my vyrážíme procházkou na Letenské náměstí. Cestou pátráme po cihlové věži, vysoké stavbě se svítícími hodinami. Nad námi svítí měsíc, září hvězdy, od toho všeho nás ruší jen noční Praha. Po chvilce bloudění se před námi otevře prostor s obrysy stavby, netypické pro zdejší poměry. Čajovna, kterou hledáme, sídlí až ve třetím patře. Po spoustě schodů nás vítá obrovský vlčák.

Na výšinách 1, Praha 7

Je večer a my vyrážíme procházkou na Letenské náměstí. Cestou pátráme po cihlové věži, vysoké stavbě se svítícími hodinami. Nad námi svítí měsíc, září hvězdy, od toho všeho nás ruší jen noční Praha. Po chvilce bloudění se před námi otevře prostor s obrysy stavby, netypické pro zdejší poměry. Do noci září barevná okýnka, místností sloužících pro dětské spolky jako Brontosaurus, Spolek pro archeologický výzkum a další kroužky. Čajovna, kterou hledáme, sídlí až ve třetím patře. Po spoustě schodů nás vítá obrovský vlčák. Chvíli přemýšlíme, jestli nás sežere nebo zabije svým pachem, když se nám snaží vnutit svůj kožich na podrbání.

Vnitřní prostor čajovny je příjemný, rozdělený na tři místnosti. Jednu malou, sloužící jako předsíň, a další dvě vysoké a šikovně vyřešené. Pokoje tvoří dvě patra–do vyššího se dostanete po schůdkách. Kapacita čajovny je asi 60 lidí. Z reproduktorů se line hudba z francouzských „šansonů“, obsluha je více než ochotná. Po vstupu má každý možnost sednout si na židli nebo na polštářek. K dispozici jsou mimo jiné knihy všech žánrů. Objednáváme si „pšouk“, kombinaci čajů, která podporuje trávení, a tmavé sušenky. Bohužel jídelní lístek je omezen na již zmíněné dva druhy sušenek. Naštěstí nám nejdou naproti (pro neznalé, nepřekročily datum spotřeby). Dále si můžete vybrat různé druhy sušeného ovoce. Pšouk nám opravdu chutná, konvička je podávána na mosazném podnose. Chuť nám ani vzdáleně nepřipomíná název nápoje. Výběr čajů je rozmanitý, podstatně se však neliší od ostatních čajoven. Při rozhlížení po místnosti objevujeme jediné mínus. Majitel zdejších prostor nešetří světlem a místnost tak neposkytuje dostatek soukromí. Na stěnách zpříjemňují atmosféru kresby a obrazy. Toalety jsou čisté, nechybí prkénko, ani papír.

Pro obyvatele Roosveltovy koleje je Čajovna ve věži jistě příjemným zpestřením. Cestou zpět se můžou stavit v některé ze zdejších hospůdek.

Golden Monkey–55,-

Pšouk–45,-

1001 noc–42,-

Melta, káva bez kofeinu–45,-

Čajové pečivo–20,-

Zastávka Letenské náměstí, tram č. 1, 5, 8, 25 a 26.

Otevřeno: denně

v letním čase 17:00–23:00

v zimním čase 16:00–22:00

Mohlo by tě zajímat: