Co potřebujete vědět o kolejích

27. 9. 2004 | | Nezařazené

Většina studentů VŠE, ubytovaných na kolejích, bydlí na dvou místech v Praze. Prváci bydlí až na výjimky na Jižním Městě v Blanici a části Vltavy. Starším studentům slouží několik bloků kolejí Jarov. Škola vlastní ještě dvě menší koleje: Vackov najdete poblíž Jarova a asi nejhezčí „ekonomickou“ kolejí je Rooseveltova poblíž holešovického výstaviště.

Většina studentů VŠE, ubytovaných na kolejích, bydlí na dvou místech v Praze. Prváci bydlí až na výjimky na Jižním Městě v Blanici a části Vltavy. Starším studentům slouží několik bloků kolejí Jarov. Škola vlastní ještě dvě menší koleje: Vackov najdete poblíž Jarova a asi nejhezčí „ekonomickou“ kolejí je Rooseveltova poblíž holešovického výstaviště.

Téměř celá výuka prvního ročníku je umisťována do areálu na Jižním Městě, tedy snahou školy je ubytovat prváky právě sem. Do areálu Jižního Města se dostanete po prosvištění červeného metra do stanice Chodov nebo Opatov a odtud autobusy 122 nebo 177 do stanice Volha. Tuto cestu možná již znáte, ale třeba jste ještě nezkoušeli projít se od školy na Chodov pěknou procházkou mezi paneláky. Zastávce Volha dala název jedna z kolejí Jižního Města, která sice nepatří VŠE, ale pár našich studentů tam možná bydlet bude.

Na Jižním Městě je tedy hned pět panelových budov kolejí a kromě studentů VŠE se tu můžete potkávat se studenty UK, VŠCHT, ČVUT nebo AMU. Škoda, že je Jižní město tak z ruky. Areál asi vznikl se záměrem vytvořit studentský kampus po vzoru západních univerzit, který nemusíte celý rok opustit. S životem jenom na „Jižáku“ se ale určitě nespokojíte. Počítejte tedy s půldenními výlety do centra.

Kromě válení se na pokoji a návštěv hnědé školní budovy se můžete na „Jižáku“ docela dobře sportovně vyžít. Za kolejemi jsou betonová hřiště a tráva pro nejrůznější dovádění. Také tenisový areál a kurt pro plážový volejbal. Ten by pro vás měl být po předložení indexu zdarma. Lze využít posilovnu na koleji Otava a cvičit aerobic na koleji Sázava. Na každé koleji je také k dispozici, stolní tenis a pro pasivní sportovce televizní místnost. Když už se dobře odragujete, můžete k učení využít studovny. Materiály pro studium si můžete nechat rozmnožit školy i na Vltavě a Otavě.

Pokud přeci jen při zdravém životě na Jižním městě zastonáte, můžete zajít do zdravotního střediska PULS na Sázavě, kde se nachází praktický lékař, zubař a gynekolog. Nejbližším spojením s ostatním světem pro vás bude stanice metra Chodov, kde se nachází prodejna Billa, pohotovost, lékárna, pošta, policie a nejrůznější obchody.

Pokud budete chtít na chvíli na ostatní svět zapomenout, jistě rádi navštívíte Karlos bar (Vltava) a klub Blanice. Lákají na levné pití, jídlo a modrý dým. Na Blanici je také jediný obchod s potravinami přímo v areálu kolejí JM. V areálu se studenti mohou najíst v menze VŠCHT. Narozdíl od žižkovské menzy VŠE zde jídlo stojí více – 40 korun. Proč je zde jídlo tak drahé, budeme zjišťovat pro říjnové číslo.

Ti, kteří neměli to štěstí a bylo jim přiděleno ubytování na Jarově, nezažijí euforii ze svobody mezi vrstevníky, ale zase se poučí od starších spolustudentů a třeba budou mít internet na pokoji. U stanic tramvají 1, 9, 16 (a noční 58) Strážní a Chmelnice (15 minut jízdy od žižkovské VŠE) je rozeseto osm bloků kolejí: Jarov I (A-E), Jarov II a Jarov III (F,G). Mezi jarovskými bloky je ukryto hřiště a nové Studijní informační centrum Jarov s kolejní menzou, ordinacemi a novotou vonící studovnou s desítkami počítačů. V centru také sídlí správa kolejí. Život v okolí je na Jarově o poznání pestřejší než na „Jižáku“. Vše je po ruce. Obchody, hospody, úřady…

Na rozdíl od kolejí JM, kde jsou všechny pokoje téměř stejné (2+2 nebo 3+3 s kuchyňkou a sociálním zařízením), se od sebe bloky na Jarově dost liší. Nejlepší je od předloňské rekonstrukce blok C. Nejméně komfortní je blok D a E se společným sociálním zařízením na patře. Pokoje na A a B jsou dvoulůžkové s vlastní koupelnou. Bloky F a G (Jarov III) jsou paneláky podobné těm na Jižním Městě.

I na Jarově jsou studovny, televizní místnosti, stolní tenis nebo posilovna. Jarovský minimarket najdete na bloku D. K internetu jsou připojeny bloky A, B, C, část „déčka“ a také Jarov III (tedy F a G). všech bloků kromě D a E. Přímo na kolejích jsou restaurace Juve (B), bar FF (G) a U Pedra (F).

VŠE má k dispozici ještě koleje Vackov, hotel Luna a kolej Chmelnice (u kolejí Jarov), která je určena především slovenským studentům, kteří mají ještě nárok na kolejní ubytování, tedy těm starším. Sympatická služba, kterou nabízejí téměř všechny koleje je letní ubytování (letos se platilo 90 Kč za den) a letní sklad pro ty, kteří jedou na léto pryč, ale nechtějí vše stěhovat domů a pak zase zpátky. Můžete u sebe rovněž za lidovku 27 korun nechat přespat kamaráda z VŠE a zvláště páry ubytované na VŠE ocení to, že u partnera na jiné koleji mohou přespat zdarma. Existují dokonce partnerské pokoje, ale pro prváky to asi ještě není. Po celý rok jsou vám k dispozici prádelny, vysavače nebo žehličky za symbolických pár kaček. Telefonní spojení v rámci kolejí by mělo fungovat zdarma, neboť škola je s kolejemi propojena vnitřní telefonní sítí. Milí lidé na vrátnicích vám určitě se vším ochotně pomůžou a poradí. Takže, nezapomenout kolejenku a hurá do svého nového domova!

Mohlo by tě zajímat: