Co potřebujete vědět o kolejích

12. 9. 2005 | | Prvácké číslo, Studentský život, Zprávy ze školy

Většina studentů VŠE, ubytovaných na kolejích, bydlí na dvou místech v Praze. Prváci bydlí až na výjimky na Jižním Městě v Blanici a části Vltavy. Starším studentům slouží několik bloků kolejí Jarov. Škola vlastní ještě jeden objekt. Tím je asi nejhezčí „ekonomická“ kolej – Rooseveltova.

Většina studentů VŠE, ubytovaných na kolejích, bydlí na dvou místech v Praze. Prváci bydlí až na výjimky na Jižním Městě v Blanici a části Vltavy. Starším studentům slouží několik bloků kolejí Jarov. Škola vlastní ještě jeden objekt. Tím je asi nejhezčí „ekonomická“ kolej – Rooseveltova.

Jižní Město

Téměř celá výuka prvního ročníku je umisťována do areálu na Jižním Městě, snahou školy tedy je ubytovat prváky právě sem. Do areálu Jižního Města se dostanete po prosvištění červeného metra do stanice Chodov nebo Opatov a odtud autobusy 122 nebo 177 do stanice Volha. Tuto cestu možná již znáte, ale třeba jste ještě nezkoušeli projít se od školy na Chodov pěknou procházkou mezi paneláky.

Na Jižním Městě je tedy hned pět panelových budov kolejí pojmenovaných podle velkých českých řek. Kromě studentů VŠE se tu můžete potkávat se studenty UK, VŠCHT, ČVUT nebo AMU. Škoda, že je Jižní Město tak z ruky. Areál asi vznikl se záměrem vytvořit studentský kampus po vzoru západních univerzit, který nemusíte celý rok opustit. S životem jenom na „Jižáku“ se ale určitě nespokojíte. Počítejte tedy s půldenními výlety do centra.

Kromě válení se na pokoji a návštěv hnědé školní budovy se můžete na „Jižáku“ docela dobře sportovně vyžít. Za kolejemi jsou betonová hřiště a tráva pro nejrůznější dovádění. Také tenisový areál a kurt pro plážový volejbal. Ten by pro vás měl být po předložení indexu zdarma. Lze využít posilovnu na koleji Otava a cvičit aerobic na Sázavě. Na každé koleji je také k dispozici stolní tenis a pro pasivní sportovce televizní místnost. Budete-li se chtít něco v klidu naučit, můžete využít studovny. Materiály pro studium si můžete nechat rozmnožit v areálu školy nebo na Vltavě a Otavě.

Pokud se při zdravém životě na Jižním Městě přeci jen rozstonáte, můžete zajít do zdravotního střediska PULS na Sázavě, kde se nachází praktický lékař, zubař a gynekolog. Nejbližším spojením s ostatním světem pro vás bude stanice metra Chodov, kde se nachází prodejna Billa, pohotovost, lékárna, pošta, policie a nejrůznější obchody.

Ke studentskému životu nepochybně patří i kluby a restaurační zařízení. Ta nejbližší, Karlos a Blanice, vás čekájí dokonce přímo v areálu kolejí (podrobněji na str. 32). V koleji Blanice je také jediný obchod s potravinami přímo v areálu kolejí JM. Jeho ceny jsou však bohužel přizpůsobeny nekonkurenčnímu prostředí. Najíst se na „Jižáku“ můžete v menze VŠCHT, která se nachází v koleji Volha. Menza je nová, celkem pěkná a jídlo vás zde přijde na více než přijatelných 28 korun. Za polévku si ale musíte připlatit dalších šest kaček.

Jarov

Ti, kteří neměli to štěstí a bylo jim přiděleno ubytování na Jarově, nezažijí euforii ze svobody mezi vrstevníky, ale zase se poučí od starších spolustudentů a třeba budou mít internet na pokoji. U stanic tramvají 1, 9, 16 (a noční 58) Strážní a Chmelnice (15 minut jízdy od žižkovské VŠE) je rozmístěno osm bloků kolejí: Jarov I (A–E), Jarov II a Jarov III (F, G). Mezi jarovskými bloky je ukryto hřiště a Studijní informační centrum Jarov s kolejní menzou, ordinacemi a novotou vonící studovnou s desítkami počítačů. V centru také sídlí správa kolejí.

Život v okolí Jarova je o poznání pestřejší než na „Jižáku“. Vše je po ruce. Obchody, hospody, úřady. Přímo naproti kolejím najdete například hudební klub Exit, kde se konají pravidelné studentské Nation 2 Nation parties, na nichž se můžete seznámit se zahraničními studenty. No a kdo chce vyrazit do centra, má to z Jarova kousek.

Na rozdíl od kolejí JM, kde jsou všechny pokoje téměř stejné (2+2 nebo 3+3 s kuchyňkou a sociálním zařízením), se od sebe bloky na Jarově dost liší. Nejlepší je blok C, který byl nedávno rekonstruován. Nejméně komfortní je blok D a E se společným sociálním zařízením na patře. Pokoje na A a B jsou dvoulůžkové s vlastní koupelnou. Bloky F a G (Jarov III) jsou paneláky podobné těm na Jižním Městě.

I na Jarově jsou studovny, televizní místnosti, stolní tenis nebo posilovna. Jarovský minimarket najdete na bloku D. K internetu jsou připojeny bloky A, B, C, část „déčka“ a Jarova II a také Jarov III (tedy F a G), zasíťování se neustále rozšiřuje. Nově můžete na Jarově využívat službu multicast TV, pomocí které se lze dívat na televizi přes internet (resp. lokální síť). Přímo na kolejích jsou restaurace Juve (B), bar FF (G) a U Pedra (F).

Roosveltova kolej

Kromě kolejí na Jarově a Jižním Městě vlastní škola ještě jeden objekt. Je jím Rooseveltova kolej, která se nachází v Holešovicích přímo naproti Výstavišti. Také Rooseveltka prošla nedávno rekonstrukcí, proto je považována za jednu z nejluxusnějších kolejí VŠE. Ubytováni jsou zde ale téměř výhradně studenti vyšších ročníků. Na všech pokojích jsou k dispozici přípojky na internet. Studenti zde mají k dispozici malou tělocvičnu, posilovnu, venkovní i vnitřní pingpongový stůl. Pokud je hezky, můžete si půjčit gril a udělat párty na dvoře či na terase. A budete-li chtít svlažit hrdlo bez sundání papučí, zaskočte do kolejního baru.

Žehličku i pračku za pár kaček

Sympatická služba, kterou nabízejí téměř všechny koleje, je letní ubytování. Méně sympatické je to, že se v létě platí trojnásobek běžného kolejného. Pro ty, kteří jedou na léto pryč, ale nechtějí vše stěhovat domů a pak zase zpátky, je užitečný letní sklad.

Přes rok u sebe můžete rovněž nechat přespat kamaráda, za poplatek do 40 korun, záleží na koleji. Pokud je kamarád z jiné koleje VŠE, neplatí dokonce nic.

Na kolejích existují také partnerské pokoje. Po celý rok jsou vám k dispozici prádelny, vysavače nebo žehličky za symbolických pár kaček. Telefonní spojení v rámci kolejí funguje zdarma, neboť škola je s kolejemi propojena vnitřní telefonní sítí. Milí lidé na vrátnicích vám určitě se vším ochotně pomohou a poradí.

Mohlo by tě zajímat: