Co se stalo nebo nestalo v akademickém roce 2019/2020

31. 8. 2020 | | Studentský život, Zprávy ze školy vše, studenti před vchodem, vysoká škola ekonomická

Akademický rok 2019/2020, pro někoho první, pro jiné zas závěrečný ročník studia na Vysoké škole ekonomické (VŠE), se jistě vryl do paměti všem vysokoškolským studentům po celém světě. Viníkem je nám velmi dobře známý koronavirus. Ten zapříčinil, že na základě mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky byla od 11. března zakázána osobní přítomnost studentů na vysokých školách. Od té doby jsme byli nuceni zůstávat doma a výuka byla přesunuta do online světa.

Všichni akademičtí i neakademičtí pracovníci naší školy vyvinuli mimořádné úsilí, aby zajistili výuku a chod školy v co nejlepších podmínkách. Díky nim se podařilo dodržet harmonogram letního semestru a zkouškové období se nemuselo prodloužit do letních prázdnin, jak se často stávalo u jiných škol.

Co se stalo: Pedagog roku, děkanské volby a setkání absolventů

Na Fakultě mezinárodních vztahů a Fakultě managementu v Jindřichově Hradci se v průběhu zimního semestru konaly volby děkanů. Oba představitelé fakult své posty obhájili i pro nové funkční období, které potrvá od 1. února 2020 do 31. ledna 2024. Na Fakultě mezinárodních vztahů tedy zůstává děkanem Josef Taušer a na Fakultě managementu Vladislav Bína.

Jelikož si VŠE velmi zakládá na spolupráci a udržování kontaktů s absolventy, pravidelně pořádá akce zaměřené na své bývalé studenty. Nejedná se pouze o odborné přednášky „Absolventská středa“, v listopadu proběhl také další ročník Absolventského večera, kde se absolventi setkali s bývalými spolužáky, vyučujícími i vedením školy.

V tomto akademickém roce se poprvé udělovalo ocenění „Pedagog roku“ na všech fakultách VŠE. Za Fakultu financí a účetnictví byl zvolen Jan Molín, za Fakultu mezinárodních vztahů Zuzana Stuchlíková, a za Fakultu podnikohospodářskou David Říha. Na Fakultě informatiky a statistiky si cenu odnesl Milan Bašta, na Národohospodářské fakultě Michal Mirvald a z Fakulty managementu byl nejlepším pedagogem zvolen Peter Pažitný.

VŠE se tento rok navíc umístila v žebříčku 95 nejlepších evropských škol European Business Schools Ranking, zveřejňovaném pravidelně ve Financial Times, na 55. místě, což je o pět míst lépe než předešlý rok.

VŠE si připomněla několik významných výročí

Česká republika si na podzim připomínala třicáté výročí od událostí listopadu 1989 a sametové revoluce. Naše škola se k oslavám také připojila a připravila si řadu připomínkových akcí, např. výstavu dobových fotografií, přednášky, či diskuzi s tehdejšími studenty. I my, jakožto studentský spolek iList, jsme se zapojili a zorganizovali jsme diskuzi s názvem „Média a manipulace za totality a dnes“. Zároveň jsme k této příležitosti vydali speciální číslo našeho časopisu.

Fakulta managementu v Jindřichově Hradci, která je nejmladší fakultou VŠE, oslavila v říjnu 25 let fungování. Oslav se zúčastnil nejen zástupci VŠE a města Jindřichův Hradec, ale také zaměstnanci fakulty, její studenti a absolventi. Narozeniny slavnostně uvedli děkan fakulty Vladislav Bína, kancléř VŠE Andrej Tóth a starosta města Stanislav Mrkva.

Nechyběly ani bomby, Šance, ples či Hokejová bitva

Bomby na VŠE jsou již klasika, a tak ani zimní semestr nijak nevybočoval. Celkem bylo za tento semestr nahlášeno pět bomb, z toho tři v rámci zkouškového období. Bomba postihla dokonce i Den otevřených dveří VŠE, který se konal 17. prosince. Zájemci o studium na ekonomce tak měli s tímto nešvarem prvotřídní zkušenost.

V říjnu se na půdě školy uskutečnil již tradiční veletrh pracovních příležitostí Šance. Zúčastnilo se ho zhruba sto dvacet firem, které měli možnost představit se studentům a zájemcům nabídnout volné pracovní pozice. Jarní veletrh, který měl proběhnout v březnu, se bohužel jako mnoho dalších akcí nekonal a byl přesunut na říjnový termín.

Koncem října proběhla také Hokejová bitva pražských univerzit. Již devátý ročník, kde se proti sobě tradičně postavily hokejisté z VŠE, ČZU, ČVUT a UK, vyhrála Univerzita Karlova. První místo získala vítězstvím nad VŠE se skóre 4:0. Třetí místo obsadilo České vysoké učení technické a Česká zemědělská univerzita již potřetí v řadě skončila poslední.

Další větší akcí, na kterou se spousta studentů každoročně těší, byl Ples VŠE konaný v prosinci v Lucerně, tentokrát ve stylu Black & White. Na plese byl vyhlášen nejlepší sportovec školy a vítěz soutěže Talent VŠE. První místo v anketě Sportovec VŠE získala vodní slalomářka Amálie Hilgertová, studentka Fakulty mezinárodních vztahů. V talentové soutěži pak zvítězili pole tanečníci Kateřina Romanová a Daniel Kraval z Fakulty managementu.

Co se naopak nestalo

Opatření související s koronavirem ovlivnili veškeré aktivity, které se měli konat v letním semestru. Spolky musely rušit své plány a omezit svoji činnost, zrušen byl i rektorský sportovní den nebo koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Největším zklamáním bylo zrušení pražského Majálesu, o jehož osudu se dlouho nevědělo. Nejprve byl přesunut na září a nyní již víme, že bude nahrazen následujícím ročníkem, který proběhne 24. dubna 2021 na letišti v Letňanech. Král a královna Majálesu si tedy svou vládu o rok protáhnou.

Foto: Vysoká škola ekonomická

Mohlo by tě zajímat: