Contact Club – příležitost poznat se

30. 3. 2002 | | Studentský život

Pokud jste pozorně četli minulé číslo Studentského listu, zejména stránku věnovanou studentským aktivitám, možná jste ve článcích narazili na dvě tvrzení, která si tak trochu protiřečí. První z nich bylo: „…International English Club zanikl…“, a to druhé znělo: „…o zábavu zahraničních studentů na VŠE se stará pár nadšenců v rámci tzv. Contact Clubu…“. Pozorný čtenář musí být proto značně zmaten.

Pokud jste pozorně četli minulé číslo Studentského listu, zejména stránku věnovanou studentským aktivitám, možná jste ve článcích narazili na dvě tvrzení, která si tak trochu protiřečí. První z nich bylo: „…International English Club zanikl…“, a to druhé znělo: „…o zábavu zahraničních studentů na VŠE se stará pár nadšenců v rámci tzv. Contact Clubu…“. Pozorný čtenář musí být proto značně zmaten. Jak to tedy vlastně je?

Na naší škole v minulých semestrech skutečně existoval International English Club. Po tom, co jedna velmi schopná organizátorka odjela na delší dobu do zahraničí a další z organizátorů úspěšně zakončil studia, se několik ostatních členů rozhodlo v této aktivitě pokračovat pod názvem Contact Club. Jedná se tedy o to samé. Co je naším cílem a co to ten Contact Club vůbec znamená?

Každý semestr studuje na VŠE asi 150 zahraničních studentů v rámci programů CESPCEMS. Pokud se aktivněji zajímáte o možnosti studia v zahraničí a navštívili jste alespoň jednu informační schůzku, víte, že velmi výhodným způsobem, jak získat deset cenných bodů do výběrového řízení, je účast v Buddy Systému. Tedy vzít si na starosti jednoho zahraničního studenta, vyzvednout ho na letišti nebo nádraží, dovést ho na kolej, ukázat mu školu a zařídit s ním tramvajenku. Tím vaše povinnosti buddyho končí a deset bodů je „doma“. Opravdu tím ale všechno končí? My, co jsme členy Contact Clubu, jsme přesvědčeni, že určitě ne.

Contact Club znamená setkávání českých a zahraničních studentů. Snažíme se pro zahraniční studenty připravit nejrůznější aktivity – výlety po Praze i mimo Prahu, objevujeme kluby a hospůdky, pořádáme párty na koleji. Minulý semestr to byly na příklad výlety na Žižkovskou televizní věž, Štefánikovu hvězdárnu nebo dvoudenní výlet do Špindlerova Mlýna s výstupem na Sněžku a k prameni Labe. Dále jsou to nesčetné národní párty na Jarově B, pořádané vesměs samotnými zahraničními studenty, kteří se co nejvíce snažili přiblížit svou zemi a kulturu (asi si dovedete představit, o čem byla Scandinavian Party, French Party, Czech Party…).

Pro zahraniční studenty je Contact Club výbornou příležitostí, jak lépe poznat Českou republiku a vůbec Čechy. Všechny kurzy na VŠE totiž studují v angličtině, kde opravdu na českého studenta narazí jen zřídka. Stává se pak někdy, že zahraniční studenti stráví v České republice semestr a pak odjíždějí, aniž by zde měli jediného dobrého známého. Naopak pro české studenty je Contact Club neopakovatelnou příležitostí, poznat studenty nejen téměř ze všech evropských zemí, ale také ze Severní a Jižní Ameriky, poznat jejich myšlení a kulturní odlišnosti, udělat si nové přátele a hlavně používat celý semestr cizí jazyky, a to i když zrovna nejsou vybráni na výměnný studijní pobyt v zahraničí.

Zúčastnit se můžete jakékoliv akce. I když jistou vstupenkou do mezinárodní komunity je tak trochu váš vlastní buddy, nevadí. Pokud s námi budete trávit více času, určitě zapadnete. Jelikož nyní Contact Club děláme téměř „na koleně“, nejlepší cestou, jak se o nadcházejících akcích dozvědět, je návštěva naší velmi stručné stránky www.volny.cz/contactclub. Snad se nám časem podaří umístit tyto stránky na lepší místo, stejně tak jako protáhnout všeobecně neznámý Contact Club všemi informačními kanály školy, včetně navázání spolupráce se zahraničním oddělením VŠE.

Lenka Kolářová
contactclub@volny.cz

Mohlo by tě zajímat: