Dejte si rande v paláci

30. 11. 2007 | | Nezařazené

Palác Adria obvykle míjím se vzpomínkou na hodiny češtiny na gymnáziu, kdy jsme si budovu uváděli jako jeden z příkladů rondokubismu, jinak zvaného styl národní, styl Legiobanky nebo české artdeco. Fasáda od Pavla Janáka z let 1923-1924 je opravdu typickým příkladem této specifické a ve světovém měřítku unikátní odnože kubismu.

Kavárna Adria
Praha 1 – Nové Město, na rohu Jungmannovy a Národní

Palác Adria obvykle míjím se vzpomínkou na hodiny češtiny na gymnáziu, kdy jsme si budovu uváděli jako jeden z příkladů rondokubismu, jinak zvaného styl národní, styl Legiobanky nebo české artdeco. Fasáda od Pavla Janáka z let 1923–1924 je opravdu typickým příkladem této specifické a ve světovém měřítku unikátní odnože kubismu.

Líbivé obloučky, věže s cimbuřím inspirovány renesančními paláci středoitalských signorií a fasáda v národních barvách. Sladká byla léta dvacátá. Až dostatečně oceníte exteriér, můžete zajít dovnitř a dát si nějaký horký nápoj v kavárně Adria. Budete muset trochu hledat, protože kavárna se nachází v druhém patře budovy a schodiště lze poměrně lehce přehlédnout. Nejsnazší je vejít do pasáže vstupem z ulice Národní, projít kolem antikvariátu a budete téměř úspěšně u cíle.

Interiér v mnohém připomíná nedalekou kavárnu Louvre, a to nejen atmosférou, ale i velkorysým pojetím prostoru. Není to jedna z malých a útulných kavárniček, které jsou možná pro Prahu typičtější, ale za to tady téměř vždy najdete volný stůl. Pokud to počasí dovolí nebo patříte-li mezi ty otužilejší z nás, můžete navíc využít prostornou terasu s výhledem na Národní třídu.

Nápojové menu je co do obsáhlosti spíše průměrné. Zřejmě patřím mezi ty zhýčkané kávomilce, kteří očekávají všechny představitelné varianty nápojů připravených z kávy. Ty ale v kavárně Adria nenajdete. Na kávové specialitky si zkrátka budete muset skočit někam jinam. I když – většina z nás je stejně odkojena školními automaty, takže laťku asi máme proklatě nízko. My jsme ten večer nakonec zvolili kávu Latte (42,–) a čaj z čerstvé máty (45,–). Oba nápoje byly bez chybičky a servírovány s úsměvem. V kavárně Adria je také možné se najíst. Na druhé straně menu, tedy spíše zalaminované A4, najdete nabídku jídel, která je na kavárnu nečekaně rozmanitá a obsahuje lehčí jídla i sytější masové variace. Ceny těchto krmí se ale pohybují většinou okolo sto padesáti korun, takže nepředstavují zrovna výhodný ekvivalent menzy.

Kavárnu Adria rozhodně stojí za to navštívit už pro její výjimečné umístění. Navíc je to jedna z mála kaváren v okolí Národní třídy, kam se vejdete i s větší společností.

Mohlo by tě zajímat: