Dosáhnou basketbalisté VŠE při své premiéře až na Final Four? Zápas odehrají už v pondělí

3. 4. 2022 | | Sport, Zprávy ze školy Basketbal, basketbalový tým VŠE

Mužský tým Vysoké školy ekonomické (VŠE) prožívá snovou sezónu v prvním ročníku Univerzitní basketbalové ligy. Poté, co ovládl svoji skupinu a postoupil do play-off z prvního místa, dokázal také urvat vítězství v Plzni proti tamní Západočeské univerzitě (ZČU). Pokud zvládnou basketbalisté ekonomky i pondělní odvetu na pražském Třebešíně, dostanou se až do závěrečné Final Four, kde budou bojovat o celorepublikový titul.

Celá soutěž byla v základní části rozdělena na čtyři divize – Prahu, Severní Moravu, Jižní Moravu a Čechy. V té pražské čekaly plejery VŠE dva vzájemné zápasy proti Českému vysokému učení technickému (ČVUT), Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) a Univerzitě Karlově s tím, že do další fáze postupovaly dva nejúspěšnější týmy z každé divize.

Reprezentanti naší univerzity nenechali nic náhodě a vstoupili do soutěže čtyřmi výhrami v řadě. V úvodním listopadovém zápase si totiž poradili s ČVUT rozdílem 73:63. Následovala výhra 75:60 proti Karlovce, kdy svým 28bodovým příspěvkem zazářil Randuška a skoro až exhibice v utkání s VŠCHT, v němž tým VŠE zvítězil rozdílem 36 bodů. Po zimní pauze se stali další obětí rozjeté Ekonomky reprezentanti ČVUT, kteří jí podlehli těsně 83:76. V následném zápase uštědřila našim borcům jedinou porážku Univerzita Karlova (89:76). Na uzavření skupiny předvedli basketbalisté VŠE stobodový koncert, když doslova popravili VŠCHT rozdílem 100:55. Stali se tak jediným mančaftem v Divizi Praha, jemuž se podařilo dosáhnout během jedno mače tříciferného počtu bodů. Dominantním výsledkem potvrdili úspěšný vstup do soutěže, do další fáze totiž postoupili z prvního místa.

Vstup do play-off vyšel na jedničku

Po postupu z prvního místa čekal na reprezentanty naší univerzity druhý tým Divize Čechy, kterým byla Západočeská univerzita. První kolo dvojzápasu se odehrálo v Plzni, kde tým Ekonomky dokázal uhrát vítězství 85:70, čímž si vytvořil více než solidní pozici do pondělního odvetného utkání. Notně mu k tomu dopomohl Randuška, na jehož obdivuhodných 35 bodů nedokázal soupeř najít odpověď.

ZČU – VŠE 70:85 (15:27;31:42;48:62)

Body: Hanzlíček 17, Buňka 15, Novotný 13, Lisý 12, Pekárek 7, Beránek 6 – Randuška 35, Staniszewski 16, Pokorný 12, Kubín 9, Řeřicha, Trandafir a Mitrović po 3, Kuneš a Medek po 2, Krystlík 0

Trestné hody: 4/7 – 13/16

Trojky: 6 – 12

Fauly: 15 – 15

Odvetný zápas bude hostit, v pondělí od 14:00 pražský Třebešín. Proto, pokud budete mít chuť naše basketbalisty podpořit, neváhejte a dorazte se podívat!

VŠE má zastoupení i v ženské odnoži basketbalové ligy

A to stále ještě není veškerý basketbalový nášup, který vám můžeme nabídnout. O dvě hodiny  dříve, tedy ve 12:00, totiž hraje na stejném místě i další tým VŠE, který nosí barvy naší univerzity v ženské větvi Univerzitní basketbalové ligy. Do ní se ale přihlásilo méně týmů než do té mužské, takže se naše reprezentantky v základní části utkaly pouze s UK a VŠCHT. I tady ale platilo, že dále postupují dva nejúspěšnější týmy z divize, takže si pro postup ze druhé pozice došly, lidově řečeno, v suchém triku, ačkoliv se jim proti favorizované Karlovce ani jednou vyhrát nepodařilo.

Úvodní zápas play-off zvládly ženské reprezentantky Ekonomky ještě lépe, než jejich mužští kolegové. Západočeskou Univerzitu, která svoji divizi vyhrála, totiž doslova přejely rozdílem 44:77, přičemž si na své konto připsala fantastických 39 bodů naše hráčka Hálová. Plzeňské univerzitě by tak snad musel pomoci zázrak, aby vývoj dvojzápasu v pražské odvetě otočila.

ZČU – VŠE 44:77 (16:24;21:41;31:57)

Body: Švambergová 13, Černá 10, Seifrtová 9, Kyselová 6, Šoltésová, Špeldová a Ryvolová po 2, Staňková 0 – Hálová 39, Miliniaková 20, Misíková 7, Srbová a Polášková po 4, Kosíková 3, Ivančáková 0

Trestné hody: 5/18 – 13/16

Trojky: 3 – 4

Fauly: 16 – 13

Shrnuto a podtrženo – pokud jste fandy košíkové a máte volno okolo pondělního poledne, neváhejte a dorazte do haly na Třebešíně. S trochou štěstí totiž možná tak budete svědky postupu hned dvou týmů VŠE do Final Four, kde se bude bojovat o celorepublikový titul jak v mužské, tak ženské kategorii.

Mohlo by tě zajímat: