Ekonomové v menze JM neušetří, chemici ano

22. 11. 2004 | | Nezařazené

Menzy připravují studentům jedno překvapení za druhým. Žižkovská menza je stále uzavřená, v Opletalce jsou nekonečné fronty a Jižní Město zdražuje. Cena jídla v menze na Jižním Městě narostla na čtyřicet korun. Ředitel Správy účelových zařízení VŠCHT Stanislav Starý to vysvětluje zvýšením nákladů. Studenty VŠCHT ale v menze stojí jídlo jen dvacet pět korun.

Menzy připravují studentům jedno překvapení za druhým. Žižkovská menza je stále uzavřená, v Opletalce jsou nekonečné fronty a Jižní Město zdražuje.

Cena jídla v menze na Jižním Městě narostla na čtyřicet korun. Ředitel Správy účelových zařízení VŠCHT Stanislav Starý to vysvětluje zvýšením nákladů: „Šedesát dva korun jsou úplné vlastní náklady schválené auditem.“ Od této částky se odečítá státní příspěvek devatenáct korun a DPH. Konečná kalkulovaná cena pro studenta je tak čtyřicet korun za běžné jídlo.

Studenty VŠCHT ale v menze stojí jídlo jen dvacet pět korun. Za každý snědený oběd nebo večeři sice zaplatí menze čtyřicet, ale zpětně jim jejich škola poskytuje speciální stipendium. „Mimořádné stipendium bude udělováno na částečné pokrytí nákladů za odebrané jídlo ve výši patnáct korun,“ uvedla tajemnice rektora VŠCHT Ivana Cerhová. „Tyto finanční prostředky jsou skutečně čerpány ze stipendijního fondu,“ potvrdil prorektor VŠCHT doc. Bohumil Bernauer. Studenti VŠCHT tak dostávají nepřímo dvojí dotaci: 19 za bod a 15 korun ze stipendijního fondu, tedy také v podstatě od státu.

Opatření, které je platné do konce roku 2004, nemá znevýhodnit studenty VŠE. Vzniklo v reakci na situaci v menze Dejvická. Rektorát ČVUT, pod který tato menza spadá, od září neposkytuje státní dotaci ve výši devatenácti korun všem studentům, ale jen svým. Proto se vedení VŠCHT rozhodlo studentům na drahá jídla přispívat.

Mohlo by tě zajímat: