ESO v rukávu

1. 5. 2001 | | Názory, Zprávy ze školy

Před více než rokem vznikla na VŠE Ekonomická studentská organizace – ESO. Skupina zakládajících studentů ale vytáhla svůj trumf v podobě této organizace příliš brzo, aniž věděla co je ve hře. Vzniklo sdružení, které nemělo jasně stanovenou náplň, strukturu ani cíle. AISEC nahlížel na ESO spíše jako na nebezpečnou konkurenci, než jako na potenciálního partnera, studenti o ESU vůbec nevěděli a čas plynul dál.

Před více než rokem vznikla na VŠE Ekonomická studentská organizace – ESO. Skupina zakládajících studentů ale vytáhla svůj trumf v podobě této organizace příliš brzo, aniž věděla co je ve hře. Vzniklo sdružení, které nemělo jasně stanovenou náplň, strukturu ani cíle. AISEC nahlížel na ESO spíše jako na nebezpečnou konkurenci, než jako na potenciálního partnera, studenti o ESU vůbec nevěděli a čas plynul dál. Z původně trumfového ESA zbylo leda kulový (ESO). Ze strachu před svým neodkladným zánikem se ESO pokusilo o poslední zoufalý tah. Chtělo se stát zaštiťující organizací, pod kterou by spadal Filmový klub VŠE a Studentský list. Tyto dvě, na VŠE zatím ojedinělé, studentské iniciativy však prokázaly životaschopnost i bez zastřešující organizace. ESO spadlo pod stůl a nikomu ve hře nechybělo.

Po roce se hráči vyměnili. Studenti zvedli ze země zapomenuté ESO, oprášili ho a vrátili do hry. Karty jsou znovu rozdány, hraje se nová hra a studenti mají ESO opět v rukávu. Prostor pro nové studentské aktivity i vůle ze strany vedení školy na VŠE určitě existují. To, že jsme ekonomická škola přece neznamená, že se studentské aktivity musí nutně týkat ekonomie. Věřím, že dostatek zájemců by se našlo i pro spolek fotografický, divadelní nebo třeba i mariášnický. Doufejme, že noví studenti budou uváženější než jejich kolegové a ESO neskončí opět pod stolem.

Mohlo by tě zajímat: