Žebříček časopisu TÝDEN ovládla Fakulta informatiky a statistiky

3. 4. 2017 | | Zprávy ze školy photo-9

Časopis TÝDEN již podruhé zveřejnil žebříček nejlepších vysokých škol v ČR. V kategorii Ekonomie měla Vysoká škola ekonomická v Praze v první pětce hned trojnásobné zastoupení: vyhrála Fakulta informatiky a statistiky, druhé místo obsadila Národohospodářská fakulta a na místě pátém se umístila Fakulta podnikohospodářská.

Redakce časopisu rozdělila české vysoké školy do sedmi skupin na základě jejich vědního zaměření. Následně je hodnotila podle čtyř kritérií: zájem uchazečů o školu, pedagogické zabezpečení, vědní výstupy a vnější hodnocení. Žebříček porovnával všechny veřejné a státní vysoké školy s výjimkou těch uměleckých.

Fakulta informatiky a statistiky zvítězila v kategorii Ekonomie, kde si z maximálního počtu dvaceti bodů odnesla 16,42 bodů. Dominovala ve vědě (5 bodů) a vnějším hodnocení (4,88 bodů). Naopak ztratila u pedagogů, kteří byli ohodnoceni jen 3,09 body.

Národohospodářská fakulta, která skončila na druhém místě, získala plný počet bodů u kritéria zájem o školu. Jejími slabými místy podle žebříčku jsou pedagogové (3,48 bodů) a vnější hodnocení (3,69 bodů).

Třetí zástupkyně VŠE, Fakulta podnikohospodářská, která se umístila na pátém místě, bodovala v kritériích zájem o školu (4,41 bodů) a vnější hodnocení (4,4 bodů). Naopak selhala ve vědě (2,85 bodů).

Autoři na svých webových stránkách uvádějí, že oproti ostatním žebříčkům šli v analýze více do hloubky. „V tuzemsku je držitelem státního souhlasu působit jako vysoká škola více než sedmdesát institucí velmi odlišných kvalit,“ vysvětluje výkonný ředitel vydavatelství Daniel Köppl. „Zveřejněním vlastního hodnocení chceme usnadnit mladým lidem výběr vysoké školy, informovat současné studenty o kvalitě navštěvované vzdělávací instituce a zároveň ocenit ty školy, které jsou z našeho pohledu takovými centry vzdělanosti, jak si univerzity a vysoké školy představujeme,“ doplnil Köppl.

Celý žebříček si mohou zájemci prohlédnout zde.

Mohlo by tě zajímat: