Finská sitz party: Jíst, pít a tancovat

7. 2. 2018 | | Cestování, Studentský život finz sitz

O Finech se říká, že jsou chladní, uzavření, stydliví a nespolečenští. To ale jen proto, že ti, kteří takhle Finy nazývají, s nimi nikdy nebyli na tradiční studentské sitz party. Tento typ večírku pochází původně ze Švédska a jeho smyslem je bavit se společně u jednoho stolu, jíst, pít a hodovat.

Organizátorem bývá studentský spolek, který sitz party stylizuje do určitého tématu a celým večerem ho pak jako moderátor provází. Na začátku jsou vytyčena pravidla, jako třeba zákaz používání mobilních telefonů. Při jejich porušení následuje trest. Ten může spočívat například v předvedení scénky, ale kreativita organizátorů je opravdu bezmezná.

A protože se sedí (tedy sitz – od slova sedět) u stolu, je jasné, že součástí akce je i hodování. Většinou se podává tříchodové menu, které se neustále prolévá všelijakým alkoholem. Nesmí chybět vodka, se kterou je spjat rituál – přiťuknutí s oběma sousedy a poté s naproti sedícím. Až pak se panák smí vypít. Každé ťuknutí doprovází výraz „skål“ (čte se “skol”), což švédsky znamená „na zdraví“.

Nesmí chybět zpěv a společenské hry

K sitz party neodmyslitelně patří také zpívání. Na dlouhých stolech leží několik podomácku vyrobených zpěvníků a jakmile moderátor oznámí „píseň číslo čtyři“, všichni začnou listovat a sálem se rozezvučí burácející zpěv finských studentů. Většinou už slova znají, a tak svůj zpěv doprovázejí tleskáním, příhodným bouchnutím do stolu, či pohupováním se do rytmu pomalé melodie ve společném objetí, nejlépe ještě ve stoje na židli.

Písničku podle melodie okamžitě poznáte, ale když se zaposloucháte do textu, který často bývá v angličtině, zjistíte, že je něco jinak. Ano, slova známých písní jsou nahrazena různými „sprostonárodními“ verzemi. A možná dobře, že některé texty jsou v původní švédštině nebo v místní finštině, jinak by se některé slabší povahy nepřestaly pohoršovat po celý večer.

A když je mezi tou samou zábavou čas a chuť ještě na něco jiného, hrají se různé společenské hry a soutěže ve stylu naší staré zábavné show „Kufr“, nebo vystoupí skupinka studentů se svým připraveným číslem. V neposlední řadě je taková sitz party také příležitost k seznámení. Díky důmyslnému zasedacímu pořádku sedí vedle sebe osoby opačného pohlaví a s těmi všemi „skål“ se snad neseznámí jen někdo chladný, uzavřený, stydlivý a nespolečenský.

Foto: archiv Lucie Balkanské

Mohlo by tě zajímat: