Folklorní písně spolku Gaudeamus opět rozezněly Divadlo U Hasičů

10. 1. 2020 | | Studentský život Gaudeamus

Předvánoční čas znovu přinesl další vystoupení folklorního souboru Gaudeamus Vysoké školy ekonomické v Praze. Kromě zpěvu a tance čekalo na návštěvníky cukroví a vánoční koledy, které si na závěr představení mohli společně s účinkujícími zazpívat. Program celého večera připravili Věra Fenclová, vedoucí souboru a taneční složky, a Milan Buňata, který v souboru působí jako vedoucí muziky.

Folklórní soubor Gaudeamus přivítal diváky na pódiu v sobotu 7. prosince ve vinohradském  Divadle U Hasičů. Letošním hostem již desátého Večeru se souborem Gaudeamus VŠE byl již podruhé Folklorní soubor Rosénka, pražský soubor zaměřující se na folklor jižní Moravy působící už od roku 1982.

Celé představení rozezněla skladba Cestou krajinou – Loď. Nechyběly tradiční oděvy ani dlouhé stuhy ve vlasech. Po Pastýřském zaříkání předvedl soubor Gaudeamus ze své sbírky dílo Pražané se nenadáli. O jeho choreografii se postarala Věra Fenclová. Ta je svými žáky označována za první dámu české choreografie a působila například v Národním divadle.

Následovalo humorné vystoupení nazvané Buchty, který si pro diváky připravil soubor Rosénka. Choreografii i propracované kostýmy, připravila vedoucí souboru Zuzana Cílová. Následovaly taneční vystoupení a skladby spolku Gaudeamus Copa ti hubičko, Vojenské mundúry a Alou vojáci. První část představení uzavřelo taneční vystoupení Kolečka z Lužnice.

Účinkující nezůstali stát pouze na pódiu. V další části představení následoval průvod celým publikem a diváci tak mohli tradiční oděv spatřit zblízka. Spolek Rosénka opět přistoupil na pódium s humornou choreografií Paste sa ovečky. Celé představení uzavřela skladba Z archy vypuštěný holoubku. Zazpívat si mohlo ale i publikum, což ocenili zejména nejmladší diváci. Divadelním sálem se totiž hned po představení rozezněly známé koledy, které vykouzlily nejen vánoční atmosféru, ale také úsměv na tváři.

Folklórní soubor Gaudeaumus letos oslavil sedmdesát let od svého vzniku. Zaměřuje se na scénické zpracování lidového hudebního, pěveckého a tanečního umění z Čech. Lidovou kulturu zpracovává neobvyklým způsobem a nechybí ani humor. Zřizovatelem je Vysoká škola ekonomická a mezi jeho členy najdeme studenty a absolventy VŠE i dalších pražských vysokých škol.

 

Foto: H. M. Sládková

Mohlo by tě zajímat: