Googlujte naplno – odhalte šikovné funkce vyhledávače

22. 4. 2016 | | Studentský život Vyhledáváme

Blíží se doba odevzdávání semestrálek a různých esejí. Ti zdatnější možná zamíří do knihovny, ale většina z nás se prvně zaměří na internet. Přinášíme jednoduchý návod, jak efektivně vyhledat potřebné informace nejen s pomocí Google vyhledávače.

Ne vždy je naše vyhledávání efektivní. Zejména pokud dotaz na dané téma vrací přes tři miliony výsledků. Google vyhledávač nabízí mnoho funkcí, které jsou však běžným uživatelům skryté. Jedná se o funkce časového omezení, vyhledávání podle jazyka nebo klíčových slov. Základní funkce nalezneme ukryté v submenu hned pod polem pro vyhledávání. Jedná se o tlačítko vyhledávací nástroje, přes které můžeme specifikovat zmiňovaný jazyk nebo časové rozmezí.

vyhledávání

Druhou možností je rozšířené vyhledávání, které se nachází pod tlačítkem nastavení. Zde můžeme specifikovat klíčová slova, sousloví, nechtěná slova, rozmezí, geografickou oblast, web, typ souboru nebo práva k užití.

Rychlejší je ale funkce využívat přímo v poli pro vyhledávání. Kromě kalkulátoru a přepočtu jednotek vyhledávač poskytuje užitečné funkce:

site:www.vse.cz
Umožňuje vyhledávat na specifikovaném webu.

~marketing
Vyhledává podobná slova či synonyma.

“Průmysl 4.0“
Použitím úvozovek vypisuje Google výsledky, které obsahují přesné spojení těchto slov.

Obchodní centrum -Palladium
Díky mínusu dostanete výsledky, které neobsahují slovo Palladium.

2010..2015
Dvě tečky umožňují zadat číselný rozsah.

filetype:pdf
Velmi užitečná funkce, která vrací výsledky v uvedeném formátu.

intitle:Ministerstvo
Vyhledává uvedená slova v titulku stránky.

Letiště * Havla
Hvězdičku uveďte namísto části názvu nebo definice, kterou si nejste jistí.

Nástroje od VŠE

Ekonomka umožňuje svým studentům vyhledávat v různých plnotextových nebo faktografických zdrojích. Mezi hojně užívané patří Anopress IT, který shromažďuje český periodický tisk, pořady z televizního zpravodajství a vybrané internetové servery. Zajímavým nástrojem je i Albertina, databáze mapující podnikatelské subjekty v tuzemsku. Přístup k elektronickým zdrojům je online po přihlášení, některé programy a databáze jsou dostupné jen z počítačů ve vnitřní síti VŠE.

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: