Harryho v knihovně nenajdete

20. 10. 2005 | | Nezařazené

Pro začátek: zapomeňte na svojí knihovničku, kterou jste si s pomocí příbuzných budovali od druhé třídy základní školy. Příběhy o Harrym Potterovi jsou určitě poutavé, ale ve studiu makroekonomie, práva či podnikové ekonomie vám nepomůžou. Zkuste se raději obrátit na knihovnu svojí alma mater.

Pro začátek: zapomeňte na svojí knihovničku, kterou jste si s pomocí příbuzných budovali od druhé třídy základní školy. Příběhy o Harrym Potterovi jsou určitě poutavé, ale ve studiu makroekonomie, práva či podnikové ekonomie vám nepomůžou. Zkuste se raději obrátit na knihovnu svojí alma mater.

Centrum informačních a knihovnických služeb (CIKS) se stará o velké množství materiálů pro studium. Na jeho knihovny, tedy knihovny spadající pod VŠE, se budete obracet při vypracovávání seminárních práci, zpracovávání diplomky, ale i samostudiu. Pro jejich bezproblémové fungování je třeba znát pár základních pravidel.

Odborná literatura s láskou

K dispozici máte knihovny na Žižkově, Jižním Městě (jm) a Jarově. Na Žižkově se knihovna nachází v mezaninu Staré budovy (nemůžete ji minout při výstupu z vestibulu Staré budovy do prvního patra, bílé dveře po pravé straně). Na Jižním Městě ji najdete na nultém poschodí budovy B a na Jarově je umístěná v Studentském informačním centru za kolejí Jarov III G. Ve všech třech lokalitách máte možnost také materiály kopírovat s použitím ID karty.

Před tím, než se s láskou začtete do odborné literatury se musíte především zaregistrovat. Zvládnete to na prezenčním výpůjčním pultu v knihovně na Žižkově. Určitě budete potřebovat občanský průkaz. Tuto registraci si budete muset obnovit začátkem každého nového školního roku.

Bedlivé oko knihovnice

Studovat můžete absenčně a prezenčně. Při prezenční formě si ve studovně najdete volný stůl a z regálů si vyberete materiál k studiu. Před vstupem do studovny si musíte odložit věci ve skřínkách a protáhnout ID kartu čtečkou. Kromě knih a skript máte k dispozici noviny a  časopisy, včetně cizojazyčných. Při pokusu vynést prezenční materiály z knihovny vám v tom zabráni bedlivé oko knihovnice.

Při studiu na Žižkově neodkládejte knihy zpět do polic, ale dejte je na černé sběrné vozíky v uličkách. Do polic je zpět uloží knihovnice. Je to opatření, aby tyto knihy po vás našli na svém místě i další zájemci o studium. Na Jižním Městě i Jarově je potřeba tyto knihy vrátit na původní místo.

V Studentském informačním centru najdete tituly pouze k prezenčnímu studiu. Tady vás však může rušit ťukání klávesnic počítačů, které jsou spolu s knihami umístěné v jedné velké studovně. V jarovské studovně jsou také uloženy diplomové práce absolventů VŠE.

Knihy po celé Praze

Jestli chcete mít při studiu větší klid nebo jste noční ptáci a nevyhovují vám otevírací hodiny studoven, máte možnost půjčit si materiály domů. Požadované dokumenty si musíte nejprve objednat prostřednictvím knihovního rezervačního systému Aleph. Najdete jej na adrese http://library.vse.cz/aleph.

Potřebný dokument si najdete, vyberete požadovaný výtisk a zadáte požadavek na vypůjčení.
Vyhledávaní v databázi je jednoduché a často stačí intuice, má však své záludnosti. Najdete tady totiž knihy, které jsou fyzicky umístněné v různých částech Prahy. Proto si vybírejte dokumenty, které jsou uložené tam, kde si je chcete a máte možnost vyzvednout.

Ještě je třeba také dodat, že pro absenční výpůjčky jsou určené jen dokumenty uložené na skladu (v systému označené „Knihovna VŠE – sklad“ a „Knihovna JM – sklad“). Ostatní knihy se nacházejí v prezenčních studovnách, v knihovnách kateder nebo ve skladech na Veleslavíně a na Točné.

Knihy ze skladu vám na výpůjční pult připravují knihovnice, dejte jim proto na přípravu vaší knihy aspoň půl hodiny. Pokud není volný žádný výtisk titulu, po kterém toužíte, můžete si ho objednat. „Postavíte“ se tak do virtuální řady čekatelů a knihovna vás potom o splnění vaší rezervace upozorní e-mailem. Za vyřízení rezervace zaplatíte poplatek 10 korun.

Stránky netrhat

Skripta si můžete vypůjčit na jeden semestr, knihy na jeden měsíc. Za opožděné vrácení zaplatíte od tří korun za den v případě obyčejné výpůjčky až po padesát korun za den v případě výpůjčky prezenčního titulu. I tady platí pravidlo „Naše knihy rádi mějte a strany z nich netrhejte“. Pokud vrátíte poškozenou knihu, zaplatíte jako náhradu její plnou cenu. Pokud ji ztratíte, zaplatíte dvojnásobek ceny.

Knihovna poskytuje i speciální služby jako vypracování rešerší, meziknihovní výpůjčky, elektronické dodávání dokumentů. V případě potřeby se obracejte na knihovníky a knihovnice za výpůjčním pultem žižkovské pobočky, ochotně poradí.

Tajemný fond v podzemí

Kromě prostor, kam máte běžně přístup, má knihovna v podzemí sklady s množstvím knih. Některé pocházejí ještě z první republiky, ale jsou zatím neroztříděné a nikdo pořádně neví, co všechno se tam nachází. Spolu s tímto „tajemným“ fondem má tak ekonomická knihovna k dispozici větší inventář než knihovna Univerzity Karlovy.

Mohlo by tě zajímat: