Hostinec Slavíkova

6. 12. 2001 | | Nezařazené

Pokud vás cestou z VŠE směrem na náměstí Jiřího z Poděbrad zákeřně přepadne žízeň, může se stát, že vás kroky přivedou do Hostince Slavíkova. Tato typická dělnická čtyrka ničím nevyniká. Snad jen žlutě svítícím poutačem s nápisem ZAHRÁDKA, bez kterého by si kolemjdoucí ani nevšiml, že tu nějaká hospoda je.

Slavíkova 15, Praha 3 – Žižkov
tel. 02/627 77 207

Pokud vás cestou z VŠE směrem na náměstí Jiřího z Poděbrad zákeřně přepadne žízeň, může se stát, že vás kroky přivedou do Hostince Slavíkova. Tato typická dělnická čtyrka ničím nevyniká. Snad jen žlutě svítícím poutačem s nápisem ZAHRÁDKA, bez kterého by si kolemjdoucí ani nevšiml, že tu nějaká hospoda je. Tento hostinec by si zasloužil spíše rubriku P.A.J.Z.L. (Pivo A Jídlo v Zahulených Lokálech).

Poté, co sestoupíte do podzemí a otevřete dveře hospody, se na vás vyvalí šedá hmota, která svým složením jen vzdáleně připomíná dýchatelný vzduch. Paralyzován stojíte na prahu a zatímco si vaše plíce zvykají na nové atmosférické složení, přemýšlíte, zda vůbec vstoupíte. A zatímco váš mozek bojuje s nedostatkem kyslíku, cítíte, jak vás žízeň nekompromisně tlačí dovnitř.

Hospoda pracuje na systému automatických pivních dodávek, takže pivo máte na stole dřív, než se usadíte. Druhou nejpoužívanější větou vrchního je otázka: „Pivo?“. Tou první je: „Ještě jedno?“ Obsluha se jinak pohybuje na úrovni běžného průměru, a kdyby se nesnažila automaticky si do účtu přičíst spropitné, možná by dostala o bod víc.

Nespornou výhodou této hospody je její cenová úroveň. V blízkém okolí školy představuje zatím nejlevnější osvěžovnu, na kterou naše komise narazila. Jídla, tradičně (zřejmě nějaká norma Evropské unie) ozdobená fialově-bílou kombinací nakládaného zelí, jsou energií sbalenou na cestu k dalšímu pivu. Hospoda se snaží nezaostávat za moderními trendy, a proto otevřela zahrádku. Tam si můžete vychutnat jídlo a pití v dýchatelnějším prostředí. Zahrádka není z největších, ale k příjemnému posezení stačí.
Klientela zdaleka není tak pestrá, jak tomu u žižkovských hospůdek bývá. Převládá tu poctivá dělnická třída; studenti by se dali spočítat na prstech jedné ruky a manažera s kufříkem tu znají jenom z obrázků.

S obavami pak sledujete zvednutou ruku svého spolustolovníka třímající prázdného panáka a nevíte, zda se hlásí o dalšího ruma nebo se vám chystá prázdným panákem rozpoltit lebku. Rámus valící se z televize vás pak ujistí, že jde jen o fanouška skórujícího týmu (který se navíc hlásí o dalšího ruma). V takovou chvíli je lepší uvažovat o zaplacení a kyslíkuplným vzduchem doklopýtat na blízkou stanici metra.

Pivo:
Gambrinus 10_        13,50 Kč
Gambrinus 12_        16,50 Kč
Platan 10_        12,50 Kč

Hodnocení (max. 5):
Poloha                1,5
Ceny                5 Prostředí        2 Atmosféra        1,5
Obsluha                2 Kvalita stravy        4 Čistota                2 WC                3 

Mohlo by tě zajímat: