Jsem idealista

21. 11. 2008 | | Rozhovory, Zprávy ze školy

Začátkem semestru se uskutečnily doplňovací volby do studentské kurie akademického senátu VŠE za Fakultu mezinárodních vztahů. Zvítězil student třetího ročníku z oboru Mezinárodní studia – diplomacie, David Gabriel.

Začátkem semestru se uskutečnily doplňovací volby do studentské kurie akademického senátu VŠE za Fakultu mezinárodních vztahů. Zvítězil student třetího ročníku z oboru Mezinárodní studia – diplomacie, David Gabriel.

Jaká je tvoje reakce na zvolení do AS VŠE? Co tě vedlo ke kandidatuře?
Určitě jsem byl překvapen, mile překvapen, když jsem se dozvěděl, že jsem ve volbách uspěl. Upřímně jsem to ani moc nečekal. O senátu jsem před volbami skoro vůbec nic nevěděl. Byl to vlastně kamarád, současný člen AS FMV, který mne do senátu „dostal“. Pár dnů před volbami se mne zeptal, zda by mi nevadilo, kdyby mne nominoval na kandidáta do senátu VŠE, protože se jeden senátor vzdal mandátu a potřebují za něj náhradu. Mně to samozřejmě nevadilo. Jednak jsem chtěl pomoci naší fakultě, aby neměla v senátu o jednoho zástupce méně, a také mne zajímalo, jak senát funguje, co se v něm řeší a podobně.

Co od svého zvolení do AS očekáváš? Jakým přínosem pro tebe osobně a pro studenty bude tvé zvolení?
Je opravdu těžké na tohle odpovědět. Očekávání v podstatě nemám. Předpokládám, že budu hájit zájmy fakulty a studentů, jak to bude možné. Zní to sice jako klišé, které je asi tak otřepané jako oslík z pohádek, ale nic jiného se na to odpovědět nedá. Určitě budu chtít také někdy v budoucnu, až se v senátu trochu rozkoukám, nadnést nebo poukázat na nějaké problémy, které mne na této škole trápí. Ale jak říkám, napřed chci zjistit, jak to v senátu chodí a zda může jednotlivec jako já vůbec nějakého vyřešení problémů dosáhnout. Co se týče přínosů, to bude muset zhodnotit někdo jiný po vypršení mého mandátu.

Co nového máš naopak v plánu mezi senátory přinést?
Co přinesu nového, netuším. Jsem idealista, tak možná toto. Podle toho se budu chovat a hlasovat. Dělám to tak pořád. Zda to bude k něčemu, nevím.

Máš už s AS nějaké zkušenosti nebo jdeš „do neznáma“?
Jdu do neznáma. Lze v tom najít výhody i nevýhody. Nevýhodu vidím v nutnosti se senátem seznámit a sžít. To může chvíli trvat. Výhodu mám pak v tom, že si mohu o všem udělat vlastní představu, jež nebude zatížena žádnými vlivy.

Co si myslíš o tom, že ke tvému zvolení stačilo 24 z 38 hlasovacích lístků, což je hluboko pod jedno procento oprávněných voličů?
Jak jsem uvedl na začátku, o senátu jsem moc povědomí neměl a ani mne moc nezajímal. Myslím si, že je na tom většina studentů podobně. Co s tím? Zajistit senátu větší osvětu? Nebo větší pravomoci a důležitost? Nevím, je to těžké. A můj mandát jistě nepatří k těm nejsilnějším. Ale protože jsem v senátu jako taková náplast a pouze na chvilku, asi na rok, tak v tom problém nevidím.

Mohlo by tě zajímat: