Kam a jak na studium v zahraničí? Nejen o tom je nový iList

21. 11. 2017 | | Studentský život, Zprávy ze školy obálka

Zimní teploty dorazily, pololetní testy vrcholí, termíny pro odevzdání seminárek i zkouškové se blíží… Kdo z vás by si nedal říct a odjel někam do zahraničí? S novým číslem tištěného iListu jsme se rozhodli vám ukázat, jaké možnosti výjezdu do zahraničí, coby studenti, máte. Počátkem letního semestru budou navíc probíhat výběrová řízení pro semestrální výměnné pobyty pro studenty 5. a 6. semestru bakalářského a pro všechny posluchače magisterského studia. Je tedy nejvyšší čas popřemýšlet, kam vás to táhne a co pro to musíte udělat.

Týna s Verčou pro vás připravily přehled toho, jaké jsou všechno možnosti výjezdu s Oddělením zahraničních styků. Janča na to navazuje popisem, jak správně vyplnit Learning Agreement a přehledem nejoblíbenějších států a škol, kam studenti Vysoké školy ekonomické (VŠE) za studiem mimo republiku míří. A s podáním přihlášky na zahraniční pobyt po přečtení nového iListu nebudete mít problém – Jakubův článek vám pomůže.

Víte, že kromě Erasmu existují i jiná stipendia? Jejich přehled pro vás sepsaly Lucka s Míšou. Míša, která pro iList nyní píše právě ze zahraničního pobytu, shrnula 10 praktických rad pro přežití v Německu. Od strachu z toho, že byste kvůli Erasmu museli za každou cenu prodlužovat studium, vás ve svém článku uklidní Lucie. Kájin hlavní rozhovor s cestovatelem Karlem Wolfem vám zase ukáže, jak levně cestovat nebo jak si cestováním dokonce i přivydělávat.

Nové číslo ale není plné tabulek a statistik. To potvrzuje množství článků, které vyprávějí konkrétní příběhy posluchačů VŠE na pobytu v zahraničí – dočtete se tak o příkořích studijního pobytu v Rusku a v Peru nebo o tradičních finských zábavách. Petr zase ne příliš nadšeně píše o svém zážitků na stáži AIESECu v Indonésii.

Nezapomněli jsme ani na novinky ze školy a na sport. Markéta zjistila, jak to vypadá s prodejem Rooseveltovy koleje, Aneta zase sepsala nejoblíbenější vedlejší specializace na ekonomce. O tom, jestli by VŠE měla přijímat méně studentů a dbát spíše na kvalitu než na kvantitu se v komentáři rozepsal Milan. Nový člen redakce, Honza, povídá o svých zkušenostech a pravidlech rugby. A kdyby vás ani toto nepřesvědčilo, naše KRIZOVKA vás zabaví i na té nejdelší přednášce.

Stavte se tedy mezi 21. a 29. listopadem u menz v Italské budově, kde budeme nové číslo každý den prodávat. Kdyby to nevyšlo, iList ke koupi najdete i v menze, v Antiku ve čtvrtém patře Staré budovy nebo v Deštníku. Najdete nás také na Jižním Městě u vchodu do budovy. A jestli preferujete elektronickou verzi, iList si můžete koupit i na internetu.

Mohlo by tě zajímat: