Kam na kávu na ekonomce a v jejím okolí – část 1

café ekonom

Milujete kávu nebo jen některé dny zkrátka potřebujete dobít baterky? Několik kaváren a restaurací s tímto lahodným mokem najdete nejen na Vysoké škole ekonomické, ale také v jejím okolí. Redakce iListu se vydala na průzkum do devíti kaváren a sestavila pro vás žebříček podle vlastních dojmů.

První část průzkumu přináší seznam čtyř kaváren a restaurací, které si v našem žebříčku vedly nejlépe. Hodnotit se budou samostatně tři kritéria – chuť kávy, prostředí a obsluha. U každé kavárny či restaurace pro srovnání také najdete informace o ceně za espresso.

Cafe La Familia

Kavárna láká návštěvníky nejen širokou nabídkou kávy. Pozornost bezpochyby přitáhne také vitrína plná malých dortíků. Prostředí je tu velice příjemné, podnik nabízí dostatek míst k sezení. Nachází se pár kroků od Staré budovy – stačí jen přejít náměstí, Seifertovu ulici a jste na místě. Vlastníci ISIC karty mají navíc nárok na 10% slevu. A po 17 hodině koupíte dortíky s 20% slevou.

Cena za espresso: 39 Kč (35 Kč po předložení ISIC karty)

Otevírací doba: 9 až 20 hodin (pondělí až neděle)

Hodnocení redakce: Obsluha nám přinesla velice pěkně naservírovanou kávu na tácku společně s čerstvým mlékem, dvěma balíčky cukru a skleničkou vody, což jsme opravdu ocenili. Tento zvyk bohužel v mnoha kavárnách stále chybí. Káva je akorát podle našeho gusta – není přehnaně kyselá, ani extrémně výrazná nebo bez chuti. Prostředí je příjemné a velké tak akorát. Míst k sezení je tu také dost.

Restaurace AK VŠE

Místem, na které při výběru kávy většina studentů zapomíná, je restaurace AK VŠE (dříve Akademický klub). Většina studentů sem zavítá převážně na oběd. Restaurace se nachází ve třetím patře Italské budovy a nabízí značku kávy Illy. Ke kávě si rovněž můžete objednat i něco na zub.

Cena za espresso: 35 Kč

Otevírací doba: 11 až 19 hodin (pondělí až pátek)

Hodnocení redakce: I přes některé nedostatky je cena za espresso vzhledem k jeho kvalitě výborná. Tato káva nás mile překvapila. Co nám ale chybělo, je čerstvé mléko, které jsme na rozdíl od předchozí kavárny nedostaly. Prostředí je klidné a příjemné, míst k sezení je tu opravdu plno. Škoda jen, že obsluha neměla na stole automaticky připravený nápojový lístek a k espressu nám nepřinesla skleničku vody.

Kantýna

Rovnou dva druhy kávy nabízí Kantýna v Nové budově. Jestli o ní ještě nevíte, najdete ji kousek od úložných skříněk. Stačí jen pokračovat od vchodu do školy k informacím a za nimi zahnout doleva. V nabídce se kromě překapávané kávy nově nachází také espresso, capuccino nebo latté. Překapávanou kávu připravuje Kantýna z kávových zrn od značky Doubelshot stejně tak jako Café bar Deštník. Druh nabízené kávy se liší podle jednotlivých období – podobně jako v sousední restauraci. Kávu do samoobslužného kávovaru odebírá společnost od značky Vista, která se pyšní označením Fair Trade.

Pokud máte potřebu doplňovat kofein pravidelně, vyplatí se požádat o zákaznickou kartičku, kterou vám obsluha po každém nákupu kávy označí razítkem. V případě překapávané kávy sbíráte razítka, i když si koupíte koláč, nebo chléb. Za každý desátý nákup pak máte jednu ze zmíněných pochoutek zdarma. Razítka můžete sbírat i za kávu ze samoobslužného kávovaru. Stačí jich koupit pět a šestou máte zdarma.

Cena za espresso: 40 Kč za překapávanou kávu, 35 Kč za espresso

Otevírací doba: 8 až 16 hodin (pondělí až čtvrtek), 8 až 15 hodin (pátek)

Hodnocení redakce: Překapávané kávě dominuje spíše kyselejší chuť, s mlékem nám chutná více. Espresso není moc výrazné, ale je dobré. Prodávající je velice ochotná a dokáže poradit s výběrem. Kávu si můžete vychutnat i přímo v kantýně, kde je sice méně míst k sezení, ale většinou bývají volná.

Coffee Break and Cake

Dalším podnikem nabízejícím BIO Fair Trade kávu je kavárna Cofee Break and Cake. Nápoj připravuje z kávových zrn značky Mamacoffe. Do kavárny se dostanete přímo od tramvajové zastávky Husinecká. Pravidelné zákazníky jistě potěší možnost využití věrnostní kartičky, na kterou obsluha za každou zakoupenou kávu přidá razítko. Desátou kávu pak získáte zdarma.

Cena za espresso: 39 Kč

Otvírací doba: 7:30 až 19:30 (pondělí až pátek), 9 až 17 hodin (sobota), 10 až 18 hodin (neděle)

Hodnocení redakce: Káva nechutná špatně, na nás je ale trošku kyselejší a příliš výrazná. Příště bychom zvolili raději lungo. Obsluha je milá a objednávku vyřizuje opravdu rychle, takže na objednaný nápoj nebudete rozhodně čekat dlouho. Mínusem je však nedostatek míst, která bývají věčně plná. Člověku tak ve většině případů nezbyde nic jiného, než požádat o kávu s sebou.

Foto: Kristýna Kantková

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

aaron-burden-QJDzYT_K8Xg-unsplash

Komplexní „Survival Guide“ do zkouškového je tady. Jde to i bez kofeinu!

Do termínů prvních zkoušek zbývá méně než měsíc. Po semestru bohatém na státní svátky, je tak čas začít přemýšlet, jak vše dohnat, nezbláznit se a ideálně zaskórovat lépe než na čtyři plus. Přinášíme tipy jak pro studenty, kteří nemají problém s průběžnou přípravou, tak pro ty z vás, co spoléhají na „allnighters“ těsně před testy....

ChatGPT Image 21. 4. 2025 23_31_50

Levný Erasmus? Existuje! Vybrali jsme 33 míst, kam za ním.

Letenka ve výši tvé měsíční výplaty na brigádě, kolej dražší než průměrný nájem bytu v Praze a stipendium, co pokryje tak možná dva týdny v supermarketu. Vítej ve světě Erasmu, kde všichni mluví o životní zkušenosti, cestování a večírcích, ale málokdo přizná, že rozpočet studenta je často na úrovni instantní polívky. Znamená to, že si Erasmus...

dcc76da4-e6e4-47b0-81bc-04949e453b58

Milion dětí, nula kondomů, tuny dat: rozebrali jsme vztahy a sex na Erasmu

Studium v zahraničí – ať už je to Erasmus, nebo jiný výměnný pobyt – je pro většinu studentů jednou z nejlepších zkušeností v životě. Nové prostředí, lidé z různých koutů světa, nekonečné večírky, volnost…a ano, taky dost často zvýšená pravděpodobnost romantických a sexuálních zážitků. Když se ocitnete v novém prostředí obklopeni lidmi z celého světa,...

IMG_8384

Anna-Marie Horáková: Sbalit batoh a dát si pár měsíců off

Máte pocit, že je toho na vás hodně, že nestíháte školu, práci a své zájmy? Polemizujete o prodloužení studia? Nejste sami! Přesně tyto problémy řešila bývalá šéfredaktorka iListu a již absolventka FMV, Anna-Marie Horáková. Anička díky prodloužení svého studia o jeden semestr získala pár měsíců bez školy a závazků. Ideální čas na to sbalit batoh...