Kde se dá koupit to pivový kafe?

7. 11. 2015 | | Nezařazené, Studentský život buddy ilustrace

Na Vysoké škole ekonomické studuje v zimním semestru kolem pěti set zahraničních studentů. Většina studentů tedy má možnost setkávat se s různými kulturami, poznávat lidi ze všech koutů světa a porovnávat místní zvyklosti. Občas je tento kulturní střet velmi zábavný.

V zimním semestru můžete na chodbách VŠE potkat kolem 500 zahraničních studentů. V letním semestru pak počet klesá na 200 až 300 studentů. Nejvíce jich je z USA, následují Francouzi, Němci nebo Rusové.

Začátky bývají těžké, a proto jsou zahraničním studentům přiřazování Buddy, tedy čeští studenti, kteří pomáhají „zahraňákům“ se vším, co potřebují. Mezi základní činnosti patří vyzvednutí na letišti, ubytování na koleji, první nákup, návštěva cizinecké policie, registrace ve škole nebo prohlídka Prahy a zařízení lítačky.

Knedlík se nejí rukama…

Čeští buddíci pak čelí mnoha kuriózním otázkám. Kromě praktických věcí, jako kde je anglicky mluvící lékař, kde je supermarket nebo jak se kam dostat, jsou to i úsměvné dotazy. Mezi nejlepší patří tyto:

Praha je u mladých lidí v zahraničí dost oblíbená a to nejen díky příznivým cenám alkoholu. Velká část pobytu v Praze je tedy jedna velká party. Sice po nějaké době začnou zahraniční studenti škudlit, ale stále si atmosféru srdce Prahy užívají. Prahu si často vybírají také pro její skvělou polohu, což nabízí skvělé možnosti k cestování. Prakticky každý víkend tráví v jiné zemi.

Největším problémem bývá jazyk. Ale ačkoli je čeština hodně těžká a mimo ČR nepoužitelná, spousta studentů si ji dává do svých rozvrhů a snaží se naučit aspoň základy. K základním větám samozřejmě patří i fráze jako „Máš přítele?“ nebo „Dvě piva, prosím“. Všimli jste si například, že česká číslovka osm zní jako anglické awesome?

A co si myslí o Češích? Pokud se jich zeptá Čech, tak si moc stěžovat nebudou. Záleží také z jaké země Exchange student pochází. Lidé z Jižní Ameriky milují náš řád, pravidla a že všechno funguje (aspoň většinou), jak má. Jiní si zase myslí, že se jako národ málo usmíváme. Tento názor se ale naštěstí během semestru stráveného s českými kamarády mění.

ČTĚTE TAKÉ

„Erasmustown“ na efku končí

Poklidná i divoká, vlídná i mazaná. Gruzie si vás omotá kolem prstu

Praha očima cizinců

Kurzy zadarmo nebo konverzace u kafe. I tak se jde učit cizímu jazyku

Mohlo by tě zajímat: