Kdo uvaří podle nejudržitelnějšího receptu

Kdo uvaří podle nejudržitelnějšího receptu

Jíte rádi? Baví vás investovat trochu drahocenného času do přípravy o něco sofistikovanějších pokrmů než je čínská polévka či špagety? Nestyděli byste se nabídnout ze svého rendlíku ostatním a utkat se v boji na „ostří nožů a vařeček“ o hodnotné ceny? Právě pro vás chystá sdružení Oikos Praha soutěž o nejudržitelnější recept.

Jíte rádi? Baví vás investovat trochu drahocenného času do přípravy o něco sofistikovanějších pokrmů než je čínská polévka či špagety? Nestyděli byste se nabídnout ze svého rendlíku ostatním a utkat se v boji na „ostří nožů a vařeček“ o hodnotné ceny? Právě pro vás chystá sdružení Oikos Praha soutěž o nejudržitelnější recept.

Oikos je součástí stejnojmenné mezinárodní organizace, která působí na ekonomických vysokých školách a snaží se doplňovat vzdělání studentů v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. Ptáte se, co s tím má společného vaření? Snad úplně všechno. Základem jsou správné suroviny, nicméně výlet mezi regály našeho oblíbeného supermarketu není úplný začátek. Tyto suroviny bývají průmyslově zpracovány, do továren odněkud cestovaly, v zemi původu je musel někdo vypěstovat. Dalšími aspekty je spotřeba energie, vody, produkce odpadů. Když se nad tím vším zamyslíte, taková svíčková může mít docela zajímavé curriculum vitae.

Co takhle zapojit fantazii a vymyslet originální chutné jídlo z ingrediencí, mezi kterými převládnou biopotraviny, a s technologickým postupem sledujícím základní principy šetrného přístupu k životnímu prostředí? Součástí odevzdávaného receptu by měla být studie o vlivu na životní prostředí LCA (Life Cycle Assessment), jejíž kvalita bude významným prvkem při hodnocení.

Aby ti, kdo dávají přednost studené kuchyni, neměli příliš velký náskok díky energetické nenáročnosti, soutěžit se bude ve dvou kategoriích. A co získáte? Máme připraveno více než patnáct cen pro nejlepší příspěvky: certifikáty, trička Oikos International, hrnky Oikos Praha, balíčky s biopotravinami nebo lístky na oběd a večeři v biorestauraci. Váš recept pošlete na oikos@vse.cz nejpozději do 30. května.

Podrobnosti k pravidlům soutěže a seznam cen určených pro postupující a vítěze naleznete na stránkách http://oikos.vse.cz.

Sabina Hliněnská
sdružení Oikos

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

ilist web

EDITORIAL: Jak jsme z iListu udělali médium pro 21. století

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, moji předchůdci měli příležitost pravidelně se na Vás obracet skrze úvodní slova tištěných čísel iListu. Já sám jsem takovou možnost neměl, poněvadž jsme po více než 25 letech jejich vydávání ukončili. Uplynulý akademický rok byl i proto plný změn, které si však krátké ohlédnutí rozhodně zaslouží. iList vznikl na konci minulého...

článek 2

Video o tvorbě rozvrhu na VŠE je terčem posměchu. Realita je však mnohem složitější.

Dvouminutové video – tolik stačilo k tomu, aby se v polovině června rozvířila vášnivá debata napříč sociálními sítěmi na téma tvorby rozvrhu na VŠE. Národohospodářská fakulta (NF) zveřejnila video, které mělo studentům i veřejnosti tento proces přiblížit. Pro část diváků je práce rozvrhářek terčem posměchu, druzí se jich zastávají. Proč vzbudilo video takovou vlnu reakcí,...

marcus-ng-ZbbhkQ0M2AM-unsplash

Povinný tělocvik na vysoké škole: ano nebo ne? Zeptali jsme se studentů VŠE.

Když se řekne Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE), většina lidí si představí učebny plné studentů, kteří pilně studují ekonomii, management, finance a spoustu dalších užitečných předmětů, ale ne vždy studenti VŠE tráví svůj čas v učebně či v posluchárně. Někteří z nich musí svůj čas alokovat i do nějakého z povinně volitelných kurzů tělocviku,...