Kdo uvaří podle nejudržitelnějšího receptu

17. 5. 2005 | | Nezařazené

Jíte rádi? Baví vás investovat trochu drahocenného času do přípravy o něco sofistikovanějších pokrmů než je čínská polévka či špagety? Nestyděli byste se nabídnout ze svého rendlíku ostatním a utkat se v boji na „ostří nožů a vařeček“ o hodnotné ceny? Právě pro vás chystá sdružení Oikos Praha soutěž o nejudržitelnější recept.

Jíte rádi? Baví vás investovat trochu drahocenného času do přípravy o něco sofistikovanějších pokrmů než je čínská polévka či špagety? Nestyděli byste se nabídnout ze svého rendlíku ostatním a utkat se v boji na „ostří nožů a vařeček“ o hodnotné ceny? Právě pro vás chystá sdružení Oikos Praha soutěž o nejudržitelnější recept.

Oikos je součástí stejnojmenné mezinárodní organizace, která působí na ekonomických vysokých školách a snaží se doplňovat vzdělání studentů v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. Ptáte se, co s tím má společného vaření? Snad úplně všechno. Základem jsou správné suroviny, nicméně výlet mezi regály našeho oblíbeného supermarketu není úplný začátek. Tyto suroviny bývají průmyslově zpracovány, do továren odněkud cestovaly, v zemi původu je musel někdo vypěstovat. Dalšími aspekty je spotřeba energie, vody, produkce odpadů. Když se nad tím vším zamyslíte, taková svíčková může mít docela zajímavé curriculum vitae.

Co takhle zapojit fantazii a vymyslet originální chutné jídlo z ingrediencí, mezi kterými převládnou biopotraviny, a s technologickým postupem sledujícím základní principy šetrného přístupu k životnímu prostředí? Součástí odevzdávaného receptu by měla být studie o vlivu na životní prostředí LCA (Life Cycle Assessment), jejíž kvalita bude významným prvkem při hodnocení.

Aby ti, kdo dávají přednost studené kuchyni, neměli příliš velký náskok díky energetické nenáročnosti, soutěžit se bude ve dvou kategoriích. A co získáte? Máme připraveno více než patnáct cen pro nejlepší příspěvky: certifikáty, trička Oikos International, hrnky Oikos Praha, balíčky s biopotravinami nebo lístky na oběd a večeři v biorestauraci. Váš recept pošlete na oikos@vse.cz nejpozději do 30. května.

Podrobnosti k pravidlům soutěže a seznam cen určených pro postupující a vítěze naleznete na stránkách http://oikos.vse.cz.

Sabina Hliněnská
sdružení Oikos

Mohlo by tě zajímat: