Kolej Jarov C – bydlení na slušné úrovni

19. 11. 2002 | | Zprávy ze školy

Na opraveném bloku C kolejí na Jarově už bydlí studenti. Rekonstrukce stála 38 milionů korun a byla provedena během letních prázdnin. S vyšší úrovní bydlení se snížila kapacita „céčka“ z původních 300 na 237 lůžek. Vedoucí kolejí Jarov I Miroslava Tichá je s rychlostí a kvalitou rekonstrukce bloku C spokojena: „Při říjnové kolaudaci byly zjištěny jen drobné chyby, např. špatná spára u dlaždiček v koupelně.“

Na opraveném bloku C kolejí na Jarově už bydlí studenti. Rekonstrukce stála 38 milionů korun a byla provedena během letních prázdnin. S vyšší úrovní bydlení se snížila kapacita „céčka“ z původních 300 na 237 lůžek.

Vedoucí kolejí Jarov I Miroslava Tichá je s rychlostí a kvalitou rekonstrukce bloku C spokojena: „Při říjnové kolaudaci byly zjištěny jen drobné chyby, např. špatná spára u dlaždiček v koupelně. Pro srovnání – při loňském předávání Rooseveltovy koleje nešly zavírat některé dveře nebo v koupelnách chyběly vany,“ vypočítává vedoucí Tichá.

Na „céčku“ bydlí studenti buď v buňkách, kde jsou jedno-, dvou- a třílůžkové pokoje, anebo v buňkách se třemi „dvoulůžáky“. Ceny za jednotlivé pokoje se různí. Kdo bydlí sám, zaplatí za měsíc 1 000 Kč. Pokoj sdílený dvojicí přijde na 820 Kč a obyvatel třílůžkového pokoje platí 760 Kč. Na kolejích jsou také dva samostatné jednolůžkové pokoje v ceně 1 200 Kč.

Pokoje pro tři studenty byly původně také dvoulůžkové. Aby se zvýšila kapacita koleje, přibyla ke dvěma postelím ještě třetí jako přistýlka. V souvislosti s touto změnou se musí provést další úpravy – zkrátí se stoly a přibude skříň.

V současné době probíhá zkušební připojení koleje C ke školní počítačové síti včetně Internetu. Až bude jisté, že všechno funguje jak má, zvýší se měsíční kolejné na všech pokojích o 200 Kč. Výjimku mají studenti ubytovaní na přistýlce, pro které není v pokoji internetová přípojka.

Obyvatelé nově opravené koleje chápou počáteční problémy, které se objevují – topení, které se muselo nejprve odvzdušnit, postupné vyzvedávání lampiček apod. Vážnější jsou potíže s teplou vodou, která na pátém patře teče zřídka. „Prý je to problém celého Jarova, ale na jiných kolejích jsme tohle nemusely řešit tak často. Sice teď máme krásnou koupelnu, ale sprchujeme se v ledové vodě,“ komentují situaci Jarka s Lenkou.

Aleš bydlí v pokoji, kde bude přistýlka. „Je to moc pěkný dvoják a bude to asi takový normální troják,“ hodnotí Aleš. Naplno vytížena bude i kapacita společné kuchyňky a sociálních zařízení. „Třeba na šest lidí bude malá lednička bez mrazáku,“ dodává Aleš. Jinak je ale s kolejí spokojen. „Už proběhla i naše soukromá kolaudace. Všechno je nové a myslím, že bydlení je opravdu na slušné úrovni.“ Jeho spolubydlící Albert si pochvaluje plastová okna, která výborně izolují od hluku venku na ulici.

Mohlo by tě zajímat: