Koleje na Jarově od dubna ponesou nová jména

28. 3. 2019 | | Zprávy ze školy IMG_0401

Koleje Vysoké školy ekonomické (VŠE) na Jarově budou již za pár dnů oficiálně přejmenovány. Ponesou jména dvou významných ekonomů spojených s naší školou, Pavla Eislera a Richarda Thalera. Nové jméno získají také podle bývalého studenta VŠE Jana Palacha. Slavnostní křest nově pojmenovaných budov proběhl spolu s odhalením pamětní desky Jana Palacha na koleji Jarov I.D ve středu 27. března. Koleje však svá nová jména ponesou oficiálně až od pondělí 1. dubna.

Jak uvádí PR oddělení VŠE, nové jméno Kolej Jana Palacha ponese kolej Jarov I., konkrétně bloky A, B, C a D. Právě na této koleji totiž Jan Palach během svého studia na ekonomce bydlel, a proto mu zde bude také odhalená pamětní deska. Vytvořena byla díky skupině bývalých studentů VŠE z období okupace. Jedná se o účastníky pracovního pobytu v Kazachstánu v roce 1967 a další aktivní bývalé studenty během hnutí v letech 1968 až 1969. Se samotným nápadem přišla Marie Stříbrná, účastnice pobytu v Kazachstánu, a bývalá studentka bechyňské keramické školy. Zpracování desky zajišťuje ředitel Jiří Novotný a další pracovníci Střední uměleckoprůmyslové a keramické školy v Bechyni.

Koleje ponesou jména významných ekonomů

Blok Jarov III. F bude přejmenován po významném ekonomovi Pavlu Eislerovi. Ten v roce 1938 opustil Československo a vystudoval London School of Ecomomics ve Velké Británii. Později se zapojil do bitev ve druhé světové válce, když nastoupil do československé vojenské jednotky ve Velké Británii a po vojně se vrátil do Československa, kde působil v Kanceláři prezidenta republiky. Po změně režimu se stal obětí politických procesů, ukončil kariéru ve státní službě a stal se soustružníkem. V roce 1956 začal přednášet na VŠE a v šedesátých letech byl jmenován docentem. Zemřel v roce 1966 po zásahu bleskem ve Švýcarských Alpách.

Blok Jarov III. G ponese jméno Richarda Thalera, amerického ekonoma a nositele Nobelovy ceny za ekonomii za svou činnost v oboru behaviorální ekonomie. Aktuálně je profesorem behaviorální ekonomie na University of Chicago, přičemž v minulosti působil na mnoha významných amerických univerzitách. Byl také zvolen členem Americké akademie věd. Dle vyjádření PR oddělení mu VŠE v roce 2015 udělila na návrh Národohospodářské fakulty (NF) čestný doktorát.

Za vším stojí iniciativa bývalých studentů

Dle rektorky Hany Machkové byla první inspirací pro přejmenování kolejí iniciativa bývalých spolužáků Jana Palacha, kteří oslovili školu s návrhem umístit na koleji Jarov I. D pamětní desku. Dosavadní pojmenování kolejí na Jarově bylo podle jejího názoru matoucí. „Řekli jsme si, že po Janu Palachovi pojmenujeme celý blok Jarov I, s výjimkou bloku E, který se přeměnil na hotelové ubytování a začali jsme pro něj používat název „University hotel“,“ dodává rektorka.

Co se týče dalších dvou jmen, podle slov rektorky bylo důležité, aby se jednalo o mimořádné osobnosti se vztahem k VŠE, které budou symboly určité historické doby. Důležitým faktorem byl také souhlas dané osobnosti či její rodiny s použitím jména. „Pavel Eisler, který v 60. letech učil na VŠE, se narodil v roce 1919 a jeho příběh nás provází složitým obdobím 20. století. Jan Palach studoval na VŠE v letech 1966–1968 a je dodnes symbolem odboje proti bezpráví. Richard Thaler symbolizuje současnost, je nositelem Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2017 a VŠE mu v roce 2015 udělila na návrh Národohospodářské fakulty čestný doktorát. Záměrně jsme vybrali cizince, abychom ukázali, že VŠE je dnes univerzitou s velkým mezinárodním přesahem,“ objasňuje zvolená jména rektorka. Kolej Jarov II. si zatím ponechá své původní jméno.

 

 

Mohlo by tě zajímat: