Kyvadlo

Kyvadlo

Bylo nebylo, v pražském centru se kdysi dávno zrodil restaurant-pub. Ten vtipně zneužil názvu ulice, kde se chystal usídlit a stal se vyhlášeným místem, kam si zajít na výborné točené pivo z Humpolce. Zbývalo jen doufat, že se zde návštěvník nebude cítit právě jako hlavní hrdina z povídky Edgara Alana Poea.

V Jámě 5, Praha 1
Otevírací doba: 11.00–24.00

Bylo nebylo, v pražském centru se kdysi dávno zrodil restaurant-pub. Ten vtipně zneužil názvu ulice, kde se chystal usídlit a stal se vyhlášeným místem, kam si zajít na výborné točené pivo z Humpolce. Zbývalo jen doufat, že se zde návštěvník nebude cítit právě jako hlavní hrdina z povídky Edgara Alana Poea.

Stylovým interiérem se podnik na potencionálního zákazníka snaží působit, jen co dorazí k výčepnímu pultu. Celý prostor je rozdělen do několika částí, které by se daly přibližně charakterizovat jako hospodská, kavárenská a restaurační. Po dotazu obsluhy, zdali se chystáte něco pojíst, budete do příslušné sekce odkázáni. Pokud jste si vybrali tu restaurační, je třeba počítat s tím, že především večer budou na většině prostorných dřevěných stolů umístěny kartičky s rezervací. Nemilý pohled na nápis „Reservé“ vám připomene, abyste si pro případné další návštěvy neopomněli také jednu pořídit.

Jídelní lístek má co nabídnout, ale nijak nepřekvapí. Na české klasice pečené kachně s houskovými knedlíky a dušeným zelím si pochutnáte za hezky českou cenu 182 korun. Levněji se najíte, když si dáte fettucine s kuřecím masem, smetanou a žampiony – 122 korun. Mně celkem chutnalo.

Jestliže jste však tento podnik nenavštívili kvůli obědu či večeři, usedněte raději do prostor, kde se od vás spíše než konzumace jídla bude očekávat požívání nápojů. Místní specialitkou je nepochybně točené pivo Bernard, počínajíc světlou desítkou a dvanáctkou, tmavou třináctkou a speciál světlou čtrnáctkou končíc. Půl litru od každého vás bude stát rovných 30 korun. Vinaři si mohou poručit rulandské modré za 54 korun. Pokud však alkoholu neholdujete, obyčejná mattonka vás vyjde na 22 , vídeňská káva na 39 korun.

K čemu je ale kvalitní jídlo a pití, když má podnik obsluhu jako Kyvadlo. Ochotu a trochu strojený úsměv bych snad číšníkovi i uvěřila, kdybych s ním neměla v této restauraci tu čest již dříve. Tenkrát jsme sem ovšem zavítali v početnější skupince, které zde očividně nejsou vítány a obsluhující personál to neopomněl dát patřičně najevo. Zaslechli jsme stěží uvěřitelnou poznámku, která se přes číšníkovu zpupnost nechtěně prorvala až k našim uším: „Ty ani nemá cenu zdravit.“ Ani jeho kolegyně nezaváhala: „Já vím, ale stejně…“

Jestliže se obsluha neumí chovat, v mžiku spolehlivě shodí úroveň celého podniku. Proto na mě Kyvadlo pod rouchem rádoby příjemného prostředí zapůsobilo velmi snobským dojmem. Ač se jedná o restauraci řadící se do kategorie s vyšším počtem hvězdiček, doporučit ji s čistým svědomím mohu pouze v případě, že u vás chuť na točeného Bernarda vítězí nad touhou po srdečné atmosféře.

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

brooke-cagle-g1Kr4Ozfoac-unsplash

Do platnosti vstoupila novela o VŠ: Doktorandi si přilepší!

Dne 1. 3. 2025 nabyla účinnosti novela zákona o vysokých školách. Kromě několika dílčích změn přináší významnou podporu studentům doktorského studia. Zvyšuje také pokutu za neoprávněné užívání akademických titulů a zkracuje lhůtu pro odvolání na 15 dní. Doktorandi si polepší Podle novely budou mít vysoké školy povinnost zajistit, aby od 1. 9. 2025 dosahoval studijní...

Messenger_creation_480D3702-E418-4B65-BCCA-BE827FFE50D6

Jakub Kuneš: Ševčík na přednáškách šířil dezinformace, musel jsem se ozvat. Za „Národo“ se stydím.

Proč ve světě upadá klasický liberalismus a naopak nabývají na síle populismus a extremismus? Co vedlo k udělení ceny Liberálního institutu argentinskému prezidentovi Javieru Mileiovi? A je Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) odsouzena k zániku? Na tyto a další otázky jsme se v rozhovoru ptali Jakuba Kuneše, ředitele Liberálního institutu, absolventa...

aaron-burden-QJDzYT_K8Xg-unsplash

Komplexní „Survival Guide“ do zkouškového je tady. Jde to i bez kofeinu!

Do termínů prvních zkoušek zbývá méně než měsíc. Po semestru bohatém na státní svátky, je tak čas začít přemýšlet, jak vše dohnat, nezbláznit se a ideálně zaskórovat lépe než na čtyři plus. Přinášíme tipy jak pro studenty, kteří nemají problém s průběžnou přípravou, tak pro ty z vás, co spoléhají na „allnighters“ těsně před testy....