Letní univerzity se blíží

25. 3. 2003 | | Nezařazené

Letní univerzity – Summer Universities – jsou nejoblíbenějším a nejrozsáhlejším projektem mezinárodní neziskové studentské organizace AEGEE (volně překládáno jako Evropské fórum studentů). Pořádají je jednotlivé antény (pobočky) AEGEE, kterých je v současné době přes 200. Každý rok, zhruba od poloviny června do konce září, se po celé Evropě koná více než stovky letních univerzit.

Letní univerzity – Summer Universities (SU) – jsou nejoblíbenějším a nejrozsáhlejším projektem mezinárodní neziskové studentské organizace AEGEE (volně překládáno jako Evropské fórum studentů). Pořádají je jednotlivé antény (pobočky) AEGEE, kterých je v současné době přes 200. Každý rok, zhruba od poloviny června do konce září, se po celé Evropě koná více než stovky letních univerzit.

Co to jsou letní univerzity?

SU jsou většinou dvoutýdenní pobyty členů AEGEE v zahraničí s cílem poznávání místních kultur, studentského života v cizích zemích, rozšiřování jazykových znalostí a také seznámení se studenty z celé Evropy. Každé letní univerzity se účastní 20 až 50 studentů, záleží na organizátorech v dané „anténě“.

Hlavní předností letních univerzit je, že je pro studenty připravují studenti. Organizátoři v jednotlivých pobočkách se proto vždy snaží, aby byly pro jejich účastníky nejen co nejzajímavější, ale i cenově dostupné. Cena jedné univerzity se pohybuje kolem 120 eur. V každém případě je to jen malá část ze skutečné ceny letní univerzity, neboť většinu hradí granty a sponzoři, které daná „anténa“ získala. V ceně je zahrnuto ubytování a stravování (1–3 jídla denně), místní doprava a společenský a kulturní program.

Pro koho jsou letní univerzity určeny?

Pro studenty vysokých škol všech směrů i zaměření. Jedinou podmínkou je, že musíte být členem AEGEE. Členství vás přijde na 300 Kč za rok. Za přihlášení na letní univerzitu se platí ještě jednorázový registrační poplatek 100 Kč.

Kdy a jak se mohu na SU přihlásit?

Přihlašování na SU probíhá do 20. dubna na internetu, kde vyplníte danou přihlášku, vyberete si jednu až tři letní univerzity, kam byste se chtěli podívat. Důležitou součástí přihlášky je váš motivační dopis, ve kterém organizátorům píšete, proč se hlásíte právě na jejich SU a také můžete napsat něco o sobě.

Pokud se chcete o letních univerzitách dozvědět více, přijďte se podívat na některou z prezentací. V průběhu března se budou konat na VŠE dne 19. 3. od 19.30 a 26. 3. od 14.30 v místnosti sb323. V dubnu proběhne ještě jedna prezentace, 1.4. od 19.30 v místnosti sb228.

Více informací o letních univerzitách a celé organizaci AEGEE najdete také na http://www.aegee.org/su/ nebo na http://www.aegee-praha.cz/.

Mohlo by tě zajímat: