Malé porce, studená jídla a fronty

25. 6. 2007 | | Nezařazené

Škola se rozhodla zkontrolovat menzu na Žižkově. Během letního semestru podnikla čtyři namátkové kontroly, výsledky jsou hrozné. Firma Sodexho slibuje zlepšení.

Škola se rozhodla zkontrolovat menzu na Žižkově. Během letního semestru podnikla čtyři namátkové kontroly, výsledky jsou hrozné. Firma Sodexho slibuje zlepšení.

Oddělení kontroly, informací a stížností (OKIS) provedlo čtyři namátkové kontroly, zaměřilo se hlavně na kvalitu a velikost jídel a stravovací podmínky. V teplotě jídel vykázala menza ve více jak v šesti případech z deseti nedostatečnou hodnotu, která je minimálně 63 stupňů Celsia. Váha jídel byla menší v necelé polovině případů. V průběhu semestru se firma Sodexho zlepšila až na začátku května, kdy proběhla poslední kontrola.

„Menza byla sledována i v oblastech zveřejňování jídelníčku, front, úrovně stravování a výdeje večeří,“ uvedla RNDr. Iva Hejdučková z OKIS. I v těchto oblastech nenaplnila společnost podmínky, na kterých se dohodla s VŠE. Sodexho selhání omlouvá tím, že bylo nuceno učinit personální změny a také že, jak se uvádí v kontrolní zprávě, „pracuje při výdeji jídel s technologickým zařízením, které bylo zakoupeno při rekonstrukci menzy v době, kdy ji provozovala firma Eurest.“ A tato zařízení jsou dle vedoucího mensy poruchová.

Kromě doktorky Hejdučkové z OKIS se kontrolních dnů zúčastnil také Ing. Petr Mazouch jako zástupce Akademického senátu VŠE. Jak uvedla doktorka Hejdučková, spolu s inženýrem Mazouchem se ptali i samotných strávníků, jak jsou se současnou kvalitou menzy spokojeni. „Postrádám víc klasických jídel, proč dávat k těstovinám krabí maso, když mohou být například se sýrem v dostatečném množství,“ uvedl jeden student. S výsledkem bylo spraveno vedení VŠE. Na otázku, jak se bude celá situace řešit do budoucna, odpověděla doktorka Hejdučková: „Teď se měnil provozní ředitel, má nové požadavky. My budeme chtít určitě dodatek ke smlouvě zahrnující případné finanční sankce. O těchto věcech se teď jedná.“

Během prázdnin lze očekávat další kontroly a to nejen na Žižkově, ale i na Jarově, v Dobronicích či v Jindřichově Hradci. I na jejich základě se budou následně zvažovat další kroky.

Mohlo by tě zajímat: