Menza přidá pitnou vodu, s výpary ale nic dělat nemůže

Menza přidá pitnou vodu, s výpary ale nic dělat nemůže

V menze AV Gastro studentům VŠE nejčastěji vadí mastné výpary, jídla
z polotovarů a málo příborů, říká předseda Kolejní a stravovací
komise Akademického senátu VŠE Andrej Kačur. V polovině listopadu se
s provozovatelem menzy kvůli stížnostem sešel. Na některé připomínky
bude menza reagovat, v některých případech to ale není možné.

Hlavní novinkou, která se na přání studentů objeví, mají být
zásobníky na vodu. Ta bude stejně jako čaj zdarma. Provozovatel by měl
také více hlídat, aby ukázky jídel odpovídaly skutečným porcím a aby
studenti včas věděli o všech změnách – například, že došly
brambory a místo nich se dávají k masu hranolky.

Kdo mlčí, nic nevyřeší

Některé problémy by si ale měli studenti řešit sami, zdůrazňuje
akademický senátor. Když třeba dostanou porci, která jim přijde malá,
mohou požádat zaměstnance menzy, aby ji zvážil. Pokud je jídlo studené
nebo nekvalitní, měli by jej okamžitě reklamovat, zdůrazňuje Kačur.
„Studentka si například přišla stěžovat na to, že měla špatné maso,
které ale už snědla. Takže si v menze neměli jak ověřit, zda to byla
pravda,“ dodává.

Někteří už stížnost vyzkoušeli: „Když jsem již potřetí dostal
v menze studené jídlo, nechal jsem si zavolat vedoucího, který přišel po
třiceti minutách. Ten se zeptal, jaké jídlo jsem měl, a šel si to do
kuchyně ověřit. Po deseti minutách se vrátil s tím, že je skutečně
podávané jídlo zcela studené, a nabídl mi jako kompenzaci jídlo z minutek
zdarma,“ zaznělo v komentářích.

Další věcí, na kterou si lidé na VŠE stěžují, jsou jídla
z polotovarů, například omáčky. „Ptal jsem se zde na to a jediný
polotovar, který používají, je bramborová kaše. Jinak například
bramborové knedlíky si dělají sami,“ komentuje Kačur.

Za fleky na příborech nemůže špína

K nejčastějším připomínkám k menze patří špatně odvětrávané
výpary. „Nepříjemný je zápach z jídla, kterým člověk v menze během
chvíle načichne,“ upozornil jeden ze studentů. S tím ale AV Gastro nic
dělat nemůže. Podle Kačura může za zápach špatná vzduchotechnika,
která ovšem nepatří menze, ale škole.

AV Gastro nemá podle Kačura jak řešit ani nedostatek příborů, na
které studenti podle některých stížností musí čekat i déle než pět
minut. „To je bohužel chyba nás, protože je krademe,“ říká s tím,
že menza pak musí čekat, než škola nakoupí na začátku semestru nové.
Menza podle něj nemůže ani za to, že jsou příbory flekaté. „To
způsobuje tvrdá voda ve škole, není to zaschnuté jídlo, ale
chemie,“ tvrdí.

Kromě kvality jídel měli studenti připomínky i k samotné organizaci
menzy. Chtějí například, aby vitrína s ukázkami jídel stála hned
u vchodu do menzy. To podle Kačura kvůli protipožárním předpisům nejde.
Vedení menzy ale vyhoví studentům v tom, že zavede „krabici“ přání a
stížností.

Ozvalo se padesát lidí

Diskuzi o kvalitě menzy inicioval v listopadu proděkan pro zahraniční
vztahy na Národohospodářské fakultě Zdeněk Chytil. Ten vyzval studenty,
aby se na člena AS VŠE obraceli se svými připomínkami ke kvalitě
stravování na ekonomce.

Kačur říká, že mu napsalo zhruba padesát osob – poté, co se
Chytilův dopis rozšířil i na ostatní fakulty. Znění jednotlivých
stížností (bez jmen autorů) má redakce iListu k dispozici.

Čtěte také:

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

Rozhovor Dvořák, Petr Dvořák, rektor

Petr Dvořák: VŠE bude mít vlastní AI, na volby proti Ševčíkovi si věřím

Jak ovlivní nástup umělé inteligence studium a bude VŠE kontrolovat její využívání? Proč sestavování celoškolského rozvrhu stále není digitalizováno? Co by dělal, kdyby ve volbách rektora prohrál se svým protikandidátem Miroslavem Ševčíkem? Na tyto a další otázky jsme se v rozhovoru ptali stávajícího rektora Vysoké školy ekonomické v Praze, docenta Petra Dvořáka, který se uchází...

DSCF3453

AI místo tebe? Data Festival VŠE odhalil, co nás čeká

Data jako plodina, my jako ti, kdo ji sklízí. Rajská budova VŠE se 4. listopadu proměnila v pole plné algoritmů, grafů a myšlenek o budoucnosti. Na osmém ročníku Data Festivalu s názvem Datová sklizeň se potkalo přes 4000 odborníků, studentů i zástupců firem, aby hledali odpověď na otázku, která dnes rezonuje napříč světem: je umělá...

November

9 Tipov na november – Boj proti všedným dňom

Dni sa skracujú a často sa stáva, že človek zostáva v škole alebo v práci až do tmy, čo ľahko môže navodiť pocit sezónnej depresie a ubíjajúceho stereotypu. Tak ako proti tomu bojovať a vyťažiť z Prahy v novembri čo najviac? Ponúkame Vám 9 tipov, ako si spestriť tento chladný mesiac. Festival Prague Sounds 2025...

zakaria-zayane-R43GFASFGWo-unsplash

Erasmus v Africe nebo na Blízkém východě? Nové destinace pro odvážné erasmáky již brzy

Už vás nebaví klasický Erasmus v Portugalsku nebo Itálii? Co takhle zkusit semestr v Egyptě, Jordánsku nebo dokonce Sýrii? Zní to možná trochu bláznivě, ale právě taková možnost se může brzy stát realitou. Nové plány totiž naznačují, že Erasmus by se mohl rozšířit i do zemí severní Afriky a Blízkého východu a dokonce vytvořit novou...