Na ekonomce proběhne potravinová sbírka. Pomůže desítkám neziskovek

1. 12. 2017 | | Zprávy ze školy 23621664_10154797727406012_3326997874922541221_n

Na Vysoké škole ekonomické (VŠE) se v prvním prosincovém týdnu již potřetí uskuteční potravinová sbírka. Studenti i zaměstnanci tak  mohou věnovat potraviny, které sami nespotřebují a pomoci tak lidem v hmotné nouzi. Sbírka, kterou i letos pořádá studentský klub Oikos, bude probíhat od 4. do 7. prosince vždy od 9 do 16:30 hodin mezi menzami v Italské budově na Žižkově.

Sběr potravin zaštiťuje Potravinová banka Praha, která následně rozdělí donesené potraviny mezi neziskové organizace. Vhodné je donést různé druhy potravin, a přitom se nemusí jednat pouze o ty „suché“. Podmínkou je pouze originální uzavřené balení a platné datum expirace.

Posluchači i vyučující mohou přinést například konzervy všeho druhu, luštěniny, těstoviny, rýži, sirupy, kečupy, oleje, marmelády, med, kompoty, čaje, mouku, piškoty, cereálie, dětské výživy nebo trvanlivé uzeniny. Před Vánoci je také velký zájem o cukrovinky pro děti. Vítány jsou proto čokolády, sušenky, bonbóny a jiné sladkosti. Kromě jídla je možné donést také drogistické zboží, jako jsou prací prášky, šampony, prostředky k zubní hygieně, saponáty a jiné čisticí prostředky. Naopak se ale nebude přijímat žádný textil.

Potraviny pro dětské domovy nebo svobodné matky

Donesené potraviny si mezi sebou rozdělí více než sto dvacet neziskových organizací. Ty pak pomohou dětským domovům, azylovým domům, postiženým lidem, svobodným maminkám, seniorům na hranici chudoby nebo dlouhodobě nemocným. Potravinová banka Praha dlouhodobě spolupracuje také s Červeným křížem, krizovými centry a s fondem ohrožených dětí Klokánek.

„Organizace Oikos se zabývá udržitelností a po vzoru ostatních sesterských organizací se podobnou akci rozhodla uspořádat i v Praze“ uvádí Magdalena Jarošová, členka organizace Oikos. „Tradičně sbírku pořádáme ke dni Země v dubnu, ale letos přišel podnět uspořádat i mikulášskou verzi, čehož jsme se rádi zhostili,“ doplňuje.

Foto: archiv studentského spolku Oikos

Mohlo by tě zajímat: