„Na Národo chybí iniciativa studentů,“ tvrdí členové spolku Econse

20. 9. 2022 | | Rozhovory, Studentský život Econse

Na Vysoké škole ekonomické (VŠE) letos vznikl nový studentský spolek, debatní klub Econse. Přestože přímo nespadá pod Národohospodářskou fakultu (NF), členové se rádi prezentují jako „spolek z Národo“, aby ukázali, že na fakultě studuje pestrá paleta osobností. Na otázky do rozhovoru nám odpovídalo předsednictvo, které tvoří Roman Hranička a Jiří Korbel v čele s Evou Filipovou. Spojuje je nejen obor Národní hospodářství, ale i zájem o studentské dění na škole. V rozhovoru mimo jiné zmínili, jak probíhá příprava debat, co znamená název spolku, ale i jak se staví ke kontroverzím spojeným s jejich fakultou.

Jaký je účel vašeho spolku?

Eva: Jsme spolek, který ve volném čase sdružuje studenty, kteří si budou povídat o politice, ekonomii a společnosti. Na VŠE organizujeme debaty o různých aktuálních tématech, na některé z nich si zveme i hosty.

Znali jste se ještě před založením spolku?

Jiří: Já jsem je znal všechny jménem, je to docela veselé. Před cvičením z předmětu Sociální politika, kam jsme všichni chodili, jsem si udělal takovou mind mapu, kdo tam se mnou je. Třeba jsem se během svojí prezentace na něco zeptal a Roman mi odpověděl. Na to jsem mu opáčil: „Á, kolega Hranička ví.“

Eva: Takže nás oslovil jménem člověk, kterého jsme v životě neviděli.

Jak vznikl název spolku Econse? (čteno [ekons], pozn. redakce)

Jiří: Já se přikláním k výkladu, že jsme spolek, který se zabývá ekonomickými otázkami. Pokud jste prohlédli do hlubin behaviorální ekonomie, tak jste se dozvěděli o dvou skupinách lidí. Existují obyčejní lidé „humans“ a pak jsou „ekoni“, neboli anglicky „econs“. Název by mohl odkazovat na to, že jsme ti ekoni a ekonomii máme zabudovanou i do našeho debatního kroužku.

Eva: Tohle je oficiální vysvětlení. Byl to ale jen jeden z možných názvů. Vedli jsme o tom debatu a demokraticky jsme hlasovali o tom, jaký bude náš název. My o všem debatujeme a na spoustě věcí se neshodneme.

Roman: Já jsem si vždycky myslel, že Econse znamená „ekonomicky sensitivní“.

Je vidět, že na otevřenou diskusi se neomezujete jen v čase debaty na poli školy.

Eva: Samotný název vznikl tak, že jsem napsala nějaká relevantní slova do zkracovače slov, zmáčkla jsem Enter a ono mi to vyhodilo Econse. 

Jiří: Byl to zkrátka kompromis mezi vším tím.

Eva: Strašně dlouho jsme diskutovali o tom, jaký volební model si pro hlasování o názvu určíme. Přestože jsme si ten model odhlasovali, v závěru stejně někdo přišel s tím, že ho změníme.

Jak se připravuje program debat?

Eva: Předsednictvo zaštiťuje celý spolek, plánuje akce, zve hosty a zajišťuje propagaci programu na facebookových stránkách. S tématem a nápadem na debatu může ale přijít kdokoli. Čím různorodější skupinka se sejde, tím přínosnější a zajímavější ty debaty jsou.

Kdybyste měli jmenovat hosty, kteří vás osobně nadchli, jací by to byli?

Jiří: Osobně bych vypíchnul debatu s Jonášem Jančaříkem, který analyzuje mediální scénu a dezinformace. Není to přímo z našeho oboru, ale týká se to celé společnosti.

Roman: Také jsme měli Mikuláše Zemana, který působí v České národní bance. S ním jsme si zase povídali více o ekonomických tématech, současné recesi i budoucím vývoji.

Eva: Já bych zmínila debatu o feminismu, kdy k nám přišla zástupkyně z české ženské lobby Ivka Antalová. Z debat, které jsme připravovali my, bych zase uvedla Romanovu debatu o rozdělení mocenských sil na Arktidě. Nadchla mě mapa, na které nám ukazoval, kdo kde působí.

Econse od začátku nepodléhá vedení Národohospodářské fakulty

Kdo přišel s nápadem založit debatní klub a proč?

Roman: S nápadem se na mě obrátil náš kamarád a spolužák Matěj Faltus. Potkali jsme se právě na zmiňovaném cvičení Sociální politiky. Vznikla tam myšlenka scházet se a diskutovat ve stylu oxfordské debaty. Naše čtyřka se pak další půlrok scházela ve Skautském institutu.

Proč zrovna Skautský institut?

Roman: Nikdo z nás sice není skaut, ale bylo tam velmi milé a vstřícné prostředí. Vyhovovalo nám, že jsme si tam mohli zarezervovat místnost. V té době jsme ale ještě nebyli spolek. S tím, jak jsme se stali oficiálním spolkem, tak jsme se přesunuli do prostor VŠE. V té době měl ale Matěj na pilno, tak jsme zbyli v předsednictvu jen tři – já, Eva a Jirka.

Eva: Při neoficiálním scházení jsme narazili na problémy. Za prostor jsme si museli platit, nebylo tam volno vždycky, když jsme to potřebovali. Když jsme si chtěli někoho pozvat, nevypadalo moc dobře oslovovat dotyčného se slovy „jsme parta individuí, přijďte k nám“.

Jiří: Byl to nejspíš Roman, kdo přišel s nápadem vytvořit z našeho debatování něco oficiálnějšího, abychom mohli na našich debatách nabídnout nějakou přidanou hodnotu. To rozhodnutí bylo ale ve výsledku společné.

Když už jste byli rozhodnutí založit oficiální spolek, tak jste se obrátili na vedení NF?

Roman H.: Ne, šli jsme za tajemníkem Drábkem, který mýval na starosti spolky na VŠE. Teď jsou řízené prorektorem a centrem Alumni & Corporate Relations.

Eva F.: Spadáme přímo pod VŠE. Na vedení NF jsme se obrátili až ve chvíli, kdy jsme oficiálně existovali jako spolek na ekonomce. Kdybychom chtěli, tak můžeme svoji činnost úplně odpojit od NF.

A chcete se od fakulty odloučit?

Eva F.: Ne, chceme se prezentovat jako spolek „z Národo“. Jsme jediný aktivní spolek na Národo, kde není jiná volnočasová aktivita pro studenty. Z mého pohledu je důležité, aby tam něco takového bylo. Navíc se na fakultě koncentrují lidé se zájmem o ekonomii a veřejnou politiku. Na vedení nebo vyučující naší fakulty ale nejsme nějakým způsobem odkázaní.

Kontroverze spojené s NF spolek ovlivňují i mimo půdu školy

Jak probíhá spolupráce s Národohospodářskou fakultou?

Eva F.: My jsme se jednou sešli s vedením naší fakulty, abychom se jim představili a vysvětlili, co děláme. Schůzka proběhla ve velmi přátelském duchu a naše vztahy s NF jsou velmi korektní. Fakulta nám půjčuje jednu místnost ve Staré budově a my ji po dohodě můžeme využívat k debatám. Nemusíme s nimi spolupracovat, program i financování jde mimo ně. Na druhou stranu, když jsme jim oznámili, že tady chceme založit spolek, tak z toho měli radost.

Jiří K.: Doufáme, že jsme taková první vlaštovička, která odstartuje aktivitu studentů na fakultě.

Eva F.: Řekla bych, že jedna část studentů na NF, která je spokojená s vedením je aktivní. Ale ta druhá je spíš rezignovaná, nekladou aktivní odpor a nevidí jinou možnost než na fakultě zůstat, i přes výtky k některým vyučujícím. Chybí tady iniciativa studentů na nižším stupni studia než na doktorském. Stejně tak jsou na fakultě nejaktivnější studenti, kteří souhlasí s názorem vedení.

Vidíte váš přínos v tom zlepšovat image NF?

Eva: Naši fakultu nechceme ani hanit, ani zlepšovat její obraz. Spíše poukázat na to, že celá NF není jen jako ta mediálně diskutovaná špička. Chceme lidem ukázat, že na Národo jsou kvalitní studenti. Našim cílem není dělat promo škole, ale promo studentům.

Chcete upozornit na problémy na škole ve svých debatách?

Roman: Vůbec. Chceme se oprostit od vyhodnocování dění na škole v rámci spolku, protože jsme názorově rozliční. Jsme otevření všem názorovým proudům, takže nechceme nikoho usměrňovat.

Eva: Otevíráme i kontroverzní témata a chceme vytvořit natolik příjemné prostředí, aby se i lidé s úplně opačným názorem nepoštěkali.

Jak se stavíte ke kontroverzím spojeným s Národo?

Eva: Musím zdůraznit, že nemluvím za všechny členy spolku. Jsme hodně různorodá skupina a v našich řadách se určitě najdou velcí kritici Národo, tak i velcí zastánci. Oficiální stanovisko našeho spolku jako takového neexistuje. Já osobně se k vedení a s ním spojenými kauzami stavím velmi kriticky. 

Roman: Mně vadí, že se část vedení chodí prezentovat do médií příliš často a způsob, kterým to dělá. 

Jiří: S tím já úplně nesouhlasím. Myslím si, že ta frekvence vystupování v médiích je daná i zaměřením fakulty. 

Eva: Vedení fakulty nereprezentuje moje zájmy a názory, ale to já ani po vedení jakékoli vysoké školy nepožaduji. Vadí mi, že tam dochází k věcem, které jsou na hraně etiky nebo jsou neetické. Těžko se mi představuje lidem, kteří nejsou z Národo. Na každém pohovoru musím vysvětlovat, proč tam zůstávám i přes veškeré kontroverze. Je to pěkné mentální cvičení napoprvé, ale když to musím vysvětlovat opakovaně, tak to určitě příjemné není. Abych to spojila se spolkem, tak my otevíráme podobná témata jako probíráme ve škole, ale snažíme se pozvat si třeba jiné přednášející, nebo se těch stejných zeptat v jiné atmosféře.

Co byste tedy chtěli vzkázat vedení NF? Co byste chtěli, aby si vedení vaší fakulty uvědomilo, když si přečtou tento rozhovor?

Eva: Fakulta je především pro akademickou práci a ne pro prezentaci vlastních názorů. My nemůžeme mluvit za celý náš spolek co se názorů týče, protože jsme pestrá směsice. Stejně tak vedení jakékoli fakulty nemůže označovat svoje stanovisko jako názor všech studentů.

Econse plánují na příští semestr zajímavá témata i hosty

Jaká jsou vaše přání, co se spolku týče. do budoucna?

Jiří: Rád bych pozval více externích hostů, třeba z ostatních fakult, aby byly debaty co nejzajímavější a nejpestřejší. Už teď máme předdomluvené hosty na různá témata, například sociální služby, adiktologie, kryptoměny.

Eva: Plánujeme debatu o anarchokapitalismu, konzervativismu, přírodních zdrojích nebo na téma „drogy a sociální politika“.

Jiří: Můj bratr a někteří moji známi působí v neziskové organizaci Progressive, která se věnuje drogově závislým. Při debatě bychom se věnovali například financování neziskovek, sociálních služeb a o pomoci závislým. Věříme, že to téma je aktuální s nastupující recesí a energetickou krizí.

Na jakou nejbližší akci spolku byste zájemce pozvali?

Eva: 22. září budeme mít od 18:00 „Pivko a pokec“ s podtitulem zahájení zimáku s Econse v restauraci Belzepub nedaleko VŠE. Vzhledem k tomu, že to datum připadá na předvečer komunálních voleb, tak se celá diskuse rozvine ve volební debatu. Máme ale připravené i různé seznamovací hry.

Roman: Hledáme nejen zájemce o debaty, ale i studenty, kteří by se podíleli na produkci a organizaci debat. V současnosti potřebujeme copywritera a social media manažera.

Foto: Eva Svobodová

Mohlo by tě zajímat: