Nejlepší párty nebo rovnost pohlaví. Debata králů na Majáles zaujala

16. 4. 2016 | | Studentský život Královská debata v NTK

Královská debata je již tradiční součástí předMajálesových oslav. Tři týdny před vrcholem studentského měsíce se v budově Národní technické knihovny v Dejvicích sešli králové a královny pěti největších pražských univerzit. Projev monarchy se točil kolem čtyř bodů: co dělá jeho školu výjimečnou, jak je to s ubytováním, stravováním a samozřejmě, kam se místní studenti uchylují na párty.

Každý z řečníků měl pak šest minut na to, aby svou univerzitu představil co nejlépe. Ke slovu se dostaly i „lepší“ polovičky, královny. Ty měly zavést řeč jen na jedno téma, a to gender equality na své univerzitě.

Největší fanouškovskou základnu měla Česká zemědělská univerzita (ČZU). Podporovatelé El Vituse si připravili nejen krátké pokřiky a transparenty, ale i facebookové like palce, kterými během debaty vyjadřovali jak svoji podporu, tak i nelibost doprovázenou svorným bučením.

První promluvil král ekonomky, Tommy S Wámi. Během svých šesti minut stihl vyzdvihnout vysoké uplatnění absolventů, aktivitu studentů a byznysovou atmosféru na VŠE. Trochu si rýpnul do Českého vysokého učení technického (ČVUT), když přítomným pánům nabídl prohlídku po škole, aby mohli obdivovat slečny, které ekonomku navštěvují.

Suchou nit nenechal ani na ČZU. Podotkl, že se čtyřmi kluky na koleji to tam někdy vypadá „jako na hnojárně“. Za to sklidil od největšího kotle pořádnou dávku nevole. Jak ale podotkl moderátor debaty, na to, že je Tommy na VŠE, moc ekonomicky s časem nepracoval. Vypršel mu ještě předtím, než stihl svůj projev dokončit.

Kurz o Bondovi nebo Sex v době temna

Trochu vtipněji pojal představení své univerzity král Davidus Carolinus von Bohnitz und Bezdruzitz, reprezentující Univerzitu Karlovu (UK). Zaměřil se na rozmanitost školy, nejen z pohledu jejích 17 fakult, ale i předmětů, které nabízí. Zmínil například kurzy Bond, James Bond nebo Sex v době temna, u kterého si sám nebyl jistý „jestli by se to dalo použít i dnes“.

Dále se snažil poukázat na uvolněnou atmosféru ve školní menze. K obědu jim prý nově hrají kapely a vaří jim i zahraniční studenti. „Můžeme tak ochutnat zahraniční pokrmy, třeba ze Slovenska nebo z Brna,“ dodal s úsměvem.

Publikum i porotu nejméně zaujal svým projevem kandidát ČVUT. Vychválil menzu, kde se prý najíte v lákavém poměru cena-výkon a dostanete se zde k „delikatese“ párek v rohlíku. Hrdě sice uvedl, že univerzita sestavila formuli a místní studenti chodí pařit na Strahov open air, ale po smělém návrhu společných kolejí pro všechny univerzity se už jen poslušně vrátil na své místo.

Za silného potlesku a skandování se slova ujal El Vitus z ČZU. Jeho pozitiva školního kampusu byla spíše zábavná. „Máme vlastní pivo Jeník a policie může na kampus pouze na schválení rektora,“ uvedl. Dále vyzdvihl vysoký počet parkovacích míst u školy a fakt, že pokud jedete na letní univerzitu, ČZU vám zaplatí nejen ubytování, ale i letenku. Negativ moc nebylo, jen by vyměnil postele na kolejích, protože i při mírném otočení dokážete vzbudit celou kolej. „Jsem tu o tři roky víc, než bych chtěl,“ shrnul závěrem.

Na VŠCHT se baví výstupem na Everest

Jako poslední přišla na řadu Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT). „Patříme mezi čtyřprocentní univerzity,“ vypálil na začátek Standa Spasitel. „Tedy mezi čtyři procenta nejlepších na světě,“ dodal na vysvětlenou. Připomněl také, že ubytování na koleji Volha má vlastní recepci, tváří se tedy dost luxusně. „Náš stůl je stůl a záchod je jen náš a ne společný pro celé patro,“ zavtipkoval.

Za příklad trávení volného času na koleji uvedl „výstup na Mt. Everest“ – výstup spojený s lahvinkou v ruce. Dodal ovšem, že policie letos „horolezce“ zastavila už v šestém patře. Za důležité považuje i fakt, že každý správný chemik si uvaří sám. „Patříme mezi nejlepší vařiče a máme taky nej perník,“ uzavřel svůj projev za bouřlivého potlesku od fialových.

Projevy královen už nebyly tak kontroverzní. Všechny se v podstatě shodly, že na univerzitě se s nerovností studentů a studentek nesetkaly a některé vyzdvihly účast svých škol v organizacích podporujících rovnost pohlaví. Zajímavě uvedla svůj projev kandidátka z ČZU. „Jsem ráda, že holky přišly v šatech. Pokud tu máme potírat genderové rozdíly, zvolila jsem radši tento outfit,“ rýpla si do ostatních Magdalena Borková. (Majda přišla v tmavých kalhotách a univerzitním tričku, pozn. red.)

Porota, která celou dobu bedlivě poslouchala, poté vyhodnotila vítěze a vítězku debatního klání. Kladně hodnotila nejen obsah projevu a pokrytí zadaných témat, ale třeba i styl projevu. Důležitým faktorem byl i um zaujmout publikum a celkový dojem. Králem řečníků se stal reprezentant Karlovky a královnou pak Veronika Burková z VŠCHT. Tommy S Wámi se svou miss Dajanou Miščíkovou se oba umístili čtvrtí.

Tabulka výsledků královské debaty:

Král

  1. UK
  2. VŠCHT
  3. ČZU
  4. VŠE
  5. ČVUT

Královna

  1. VŠCHT
  2. ČVUT
  3. ČZU
  4. VŠE
  5. UK

Více fotografií z královské debaty najdete na našem Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: